5 Tips voor goede kastverlichting

Kastverlichting wordt door mensen vaak over het hoofd gezien. Dat is jammer, want het is best belangrijk in huis. Veel kasten zijn immers niet of nauwelijks verlicht en dat verhoogt het risico op ongevallen. Zo is het geen goed idee om brandbare spullen op te bergen in een slecht verlichte kast. Hoog tijd om goede kastverlichting aan te schaffen. Bij deze 5 tips om dat op een goede manier te doen!

Waarom kastverlichting in huis onmisbaar is

Misschien heb je onlangs een nieuwe woning gekocht of zit je midden in een verbouwing. Waarschijnlijk heb je een lange takenlijst voor je neus liggen. Het laten plaatsen van goede verlichting mag je echt niet overslaan. Het verhoogt de veiligheid in huis omdat er geen donkere plekken meer zijn. Zo heb je geen slecht verlicht werkblad meer in de keuken en zie je precies wat er allemaal in de kastjes ligt. Wel zo handig.

Goede kastverlichting is belangrijk omdat je dan kunt zien wat er in je kast hangt zonder een stap dichterbij te hoeven doen. Dit is vooral belangrijk als je veel kleding in je kast hebt, want je wilt niet per ongeluk iets omstoten. Bovendien kan goede kastverlichting je helpen om snel en gemakkelijk te vinden wat je zoekt. Dus als je op zoek bent naar een bepaald overhemd of een bepaalde broek, helpt goede kastverlichting je om het snel te vinden.

Goede kastverlichting in de keuken

Een keuken heeft meestal veel kastjes waarin veel spullen zijn opgeborgen. Als je niet goed kunt zien wat er in die kasten staat, wordt het heel moeilijk om te vinden wat u nodig hebt. Zonder goede keukenverlichting is het ook waarschijnlijker dat het voedsel of andere voorwerpen die er zijn opgeslagen, bederven omdat je ze niet kunt zien en daardoor al snel vergeten worden. Goede kastverlichting zorgt ervoor dat al je artikelen goed zichtbaar zijn, zodat koken en maaltijdbereiding veel gemakkelijker worden.

Tip 1 – Houd voldoende afstand tussen armaturen en andere spullen in de kast

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het is geen goed idee om halogeenlampen te gebruiken voor het verlichten van een kast. Het klopt dat halogeenlampjes veel licht kunnen produceren. Ze kunnen echter erg heet worden en dit is gevaarlijk wanneer ze in contact komen met brandbare materialen, zoals gordijnen. Hou daarom altijd voldoende afstand tussen armaturen en andere spullen in de kast.

Tip 2 – Gebruik LED-lampen

Maak je gebruik van halogeenlampen? Dan kun je het beste halogeen vervangen door LED. LED lampen produceren minder warmte en zijn daarom een stuk veiliger. LED lampen zijn daarnaast ook zowel efficiënter als voordeliger zijn. Bovendien gebruikt dit type verlichting veel minder energie.

Ter vergelijking: een LED-lamp verbruikt 85 procent minder energie dan een halogeen lamp en zelfs 90 procent minder energie dan een gloeilamp! Tip: gebruik led strips met een zelfklevende achterkant, zodat je ze eenvoudig kunt plaatsen.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Hoe creëer je sfeervolle verlichting in de kast?

Goede verlichting transformeert elke ruimte op een positieve manier. De sleutel is om de lampen strategisch te plaatsen en het juiste type licht te kiezen. Wat betreft LED-lampen heb je tegenwoordig meer dan genoeg keuze. Van de keuken tot de slaapkamer en de inloopkast: je kunt deze energiezuinige lampen werkelijk overal plaatsen. Bovendien kun je er verschillende effecten mee creëren en ook dat is leuk. Gebruik bijvoorbeeld een lintlamp van gemiddelde intensiteit voor een zachte accentgloed. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld licht in de kledingkast wilt hebben. Gebruik dimbare LED strips om de intensiteit van het licht aan te passen. Het type kast en de afwerking ervan bepaalt of je een warme of koele LED-lamp moet gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld ook een slimme LED spot gebruiken om bepaalde voorwerpen uit te lichten

Welke verlichting je ook kiest, zorg ervoor dat deze energiezuinig is en niet te veel warmte produceert. Neem bovendien altijd veiligheidsmaatregelen als je met elektriciteit werkt. Met de juiste verlichting in je kast kun je de ruimte optimaal benutten en een aangename sfeer creëren

Verlichting onder de keukenkastjes

Zoals eerder benoemd is goede verlichting ook heel belangrijk in de keuken. Dit is immers de plek waar je eten bereidt en mogelijk werkt met scherpe messen. Wij raden aan om verlichting onder keukenkastjes te plaatsen, zodat je alles goed kunt zien. En er zijn nog veel meer plekken waar verlichting heel handig is. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vitrinekast? Misschien ben je wel een trotse verzamelaar. Met een paar mooie spotjes in de kast zie je de spullen die er in liggen veel beter zien.

Tip 3 – Laat een elektricien de verlichting plaatsen

Wie kastverlichting wil aanschaffen moet veiligheid en gemak bovenaan het wensenlijstje hebben staan. Het installeren kan best een ingewikkelde klus zijn. Zodoende raden we aan om bij het kopen of verbouwen van een woning meteen kastverlichting te laten plaatsen door een professionele elektricien. Hij of zij is op de hoogte van allerlei bouwvoorschriften. Het lastige aan oudere woningen is dat ze niet altijd veilig zijn qua verlichting. Je ziet in de kasten vaak standaard gloeilampen, die energieslurpend en gevaarlijk kunnen zijn bij oververhitting. Is dat het geval in jouw woning? Dan is het hoog tijd om de kastverlichting aan te pakken. Ga er echter niet zomaar zelf mee aan de slag, tenzij je verstand van zaken hebt.

Tip 4 – Zorg er voor dat de lamp voldoende bedekt is

Het kan zijn dat oudere armatuur geen deksel of glazen bol heeft. In dat geval dien je hem zo snel mogelijk te vervangen. Ook is het belangrijk dat inloopkasten stopcontacten en verlichting hebben die met schakelaars bediend kunnen worden. Dit vergroot niet alleen het gemak, maar is ook de meest veilige manier van bedienen.

Heb je geen schakelaar rondom de inloopkast? Dan kun je ook een sensor gebruiken. Zo gaat het licht aan wanneer iemand de kamer binnenkomt. Maar let erop dat sommige sensoren niet betrouwbaar werken met LED-verlichting.

Bij het installeren van kastverlichting staat veiligheid altijd voorop. Zorg ervoor dat alle blootliggende bedrading is afgedekt en afgeplakt, en controleer of alle aansluitingen goed vastzitten voordat je de elektriciteit weer inschakelt. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt je ervoor zorgen dat jouw inloopkast altijd helder en veilig is!

Tip 5 – Plaats inbouwverlichting bovenaan de kast

Heb je inbouwverlichting nodig? Plaats het dan aan de bovenkant van de kast, zodat je alle producten die je er hebt opgeslagen goed kunt zien. Voor wie meer licht wil is er eventueel trackverlichting beschikbaar. Die verbindt meerdere armaturen met elkaar en is eenvoudig te bedienen met lichtknopjes. Ideaal voor in jouw ‘walk-in closet’!

Waarom goede verlichting in de kast belangrijk is

Een goed georganiseerde kast is een aanwinst voor elke woning. Je kunt er allerlei spullen, of dat nu kleding of eten is, gemakkelijk in opslaan. En goede verlichting hoort daarbij. Het verhoogt niet alleen de sfeer, maar ook de veiligheid in huis. Hopelijk hebben we met dit artikel duidelijk gemaakt hoe belangrijk verlichting is. Kies voor duurzaamheid met LED-verlichting en gebruik eventueel een dimmer om sfeer te creëren.

Wat is kastverlichting?

Kastverlichting is een type verlichting dat speciaal is ontworpen om de binnenkant van kasten, lades en planken te verlichten. Dit type verlichting wordt vaak gebruikt om een visueel aantrekkelijkere uitstraling te geven aan de kasten, en om de inhoud van de kasten beter te kunnen zien. Er zijn verschillende soorten kastverlichting, waaronder LED-strips, puck-lights, en inbouwlampen.

Belangrijkste informatie:

 1. Kastverlichting is speciaal ontworpen om de binnenkant van kasten te verlichten.
 2. Het gebruik van kastverlichting kan zorgen voor een visueel aantrekkelijkere uitstraling van de kasten.
 3. Er zijn verschillende soorten kastverlichting beschikbaar, waaronder LED-strips, puck-lights en inbouwlampen.
Hoe installeer je kastverlichting?

Het installeren van kastverlichting is over het algemeen vrij eenvoudig en kan meestal worden gedaan zonder professionele hulp. De installatieprocedure kan echter variëren afhankelijk van het type kastverlichting dat wordt gebruikt. Over het algemeen moeten LED-strips aan de binnenkant van de kasten worden bevestigd met behulp van zelfklevende strips. Puck-lights en inbouwlampen kunnen worden geïnstalleerd door gaten te boren in de planken of lades waar de lampen moeten worden geplaatst.

Belangrijkste informatie:

 1. Kastverlichting kan meestal zonder professionele hulp worden geïnstalleerd.
 2. De installatieprocedure varieert afhankelijk van het type kastverlichting dat wordt gebruikt.
 3. LED-strips worden meestal aan de binnenkant van kasten bevestigd met behulp van zelfklevende strips.
Welke soorten kastverlichting zijn er?

Er zijn verschillende soorten kastverlichting beschikbaar, waaronder LED-strips, puck-lights en inbouwlampen. LED-strips zijn flexibele strips met LED-lampen erop. Ze kunnen op maat worden geknipt en passen in verschillende kastformaten. Puck-lights zijn kleine ronde lampen die op de planken of lades van de kasten worden geplaatst. Inbouwlampen worden in gaten in de planken of lades geplaatst en zijn vaak minder zichtbaar dan andere soorten kastverlichting.

Belangrijkste informatie:

 1. Er zijn verschillende soorten kastverlichting beschikbaar.
 2. LED-strips zijn flexibel en op maat te knippen.
 3. Inbouwlampen zijn vaak minder zichtbaar dan andere soorten kastverlichting.
Wat zijn de voordelen van kastverlichting?

Het gebruik van kastverlichting heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een betere zichtbaarheid van de inhoud van de kasten, waardoor het gemakkelijker wordt om items te vinden. Ten tweede kan het de uitstraling van de kasten verbeteren, waardoor de kamer er stijlvoller en georganiseerder uitziet. Bovendien kan kastverlichting helpen om energie te besparen, omdat het de noodzaak van overheadverlichting kan verminderen.

Belangrijkste informatie:

 1. Kastverlichting verbetert de zichtbaarheid van de inhoud van de kasten.
 2. Het gebruik van kastverlichting kan de uitstraling van de kasten verbeteren.
 3. Kastverlichting kan helpen om energie te besparen.
Wat zijn de beste plekken om kastverlichting te plaatsen?

De beste plekken om kastverlichting te plaatsen, zijn afhankelijk van het type kast en de inhoud ervan. Over het algemeen wordt kastverlichting geplaatst op de planken en lades van de kasten, en soms ook aan de binnenkant van de deuren van de kasten. Bij het plaatsen van kastverlichting is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verlichting de inhoud van de kasten gelijkmatig verlicht, zonder dat er donkere plekken ontstaan.

Belangrijkste informatie:

 1. De beste plekken om kastverlichting te plaatsen zijn afhankelijk van het type kast en de inhoud ervan.
 2. Kastverlichting wordt vaak geplaatst op de planken en lades van de kasten.
 3. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verlichting de inhoud van de kasten gelijkmatig verlicht.

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning