Verlichting boven keukenblad, alles wat je moet weten!

De juiste verlichting boven het keukenblad zorgt voor een goed overzicht tijdens het koken. Dit is vooral ‘s avonds en ‘s nachts belangrijk. Maar waar moet je precies op letten bij de verlichting van je keukenblad? In dit blogbericht geven we je tips voor de verlichting van je keukenblad!

Bekijk keukenverlichting

Waarom is verlichting boven het keukenblad belangrijk?

Het werkblad in de keuken is vaak de drukste plaats in de keuken. Het is de plaats waar we voedsel bereiden, koken en opruimen. Daarom is het belangrijk dat er goede verlichting boven het keukenwerkblad is. Goede verlichting zorgt voor een goed overzicht tijdens het koken en maakt het gemakkelijker om te zien wat je aan het doen bent.

Het is dus belangrijk om goede verlichting boven het keukenblad te hebben om ongelukken te voorkomen.

ℹ️ Keuken LED verlichting »

Verlichting boven keukenblad

Hoe verlicht je een keuken?

Er zijn verschillende verlichtingsmogelijkheden om je keuken te verlichten. Eén optie is het gebruik van daglicht. Daglicht is de aangenaamste manier om te werken, maar niet elke keuken kan er genoeg van hebben. Naast het gebruik van daglicht kun je ook kunstlicht gebruiken. Kunstlicht kan in de vorm van schijnwerpers of stripverlichting. Spotlights zijn een goede optie als je je wilt concentreren op een bepaald gebied op je werkblad. LED strips zijn een goede optie als je je hele werkblad wilt verlichten.

Behalve de perfecte verlichting is het ook belangrijk om een gezellige sfeer in de keuken te scheppen. Met goede sfeerverlichting kun je een gezellige sfeer. Je kunt dit doen door lichtbronnen te gebruiken die een warm licht uitstralen. Zo creëer je een uitnodigende sfeer waarin je je kunt ontspannen tijdens het koken.

Een ander belangrijk aspect van verlichting in de keuken is veiligheid. In de keuken zijn er veel potentiële gevaren, zoals scherpe messen en hete oppervlakken. Het is daarom belangrijk goede verlichting te hebben, zodat je deze gevaren kunt zien en ze kunt vermijden.

Welke verlichting boven aanrecht?

Een van de belangrijkste plaatsen om goede verlichting te hebben is boven het aanrecht. Je moet namelijk kunnen zien wat je doet als je aan het afwassen of eten bereiden bent. Als je gootsteen in een donkere hoek staat, overweeg dan een verlichtingsarmatuur te installeren die direct op de gootsteen gericht is. Je kunt ook verlichting onder keukenkastjes gebruiken om de ruimte te helpen verlichten.

Er zijn veel verschillende soorten verlichtingsarmaturen die je in je keuken kunt gebruiken. Probeer zoveel mogelijk te werken met verlichtingsarmaturen die 360° gericht zijn. Zo kun je de keuken gemakkelijk verlichten, ongeacht de plaats van de armatuur. Als je elke dag kookt, kan zich snel een laagje vuil op je armaturen opbouwen.

Verlichting boven het aanrecht moet dus eenvoudig schoon te maken zijn. Kies dus liever een lamp die gemakkelijk schoon te maken is, zoals een industriële opbouwspot of een kleine hanglamp van glas of metaal. Probeer bovendien verlichting te gebruiken die gedimd kan worden. Zo kun je de perfecte sfeer scheppen voor elke gelegenheid.

Als je verlichtingsideeën voor je keuken zoekt, zijn er veel verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Welke soort verlichting je ook kiest, zorg ervoor dat ze dus gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Zo kun je ervoor zorgen dat je keuken er nog jaren op zijn best uitziet.

ℹ️ Keuken lampen boven aanrecht »

cshow

Hoeveel spotjes boven keuken?

Mocht je gebruik willen maken van spotjes boven de keuken, dan is het handig om te weten hoeveel je er precies nodig hebt voor een functionele keuken. Het aantal spots dat je nodig hebt hangt af van de grootte van je keuken. Een kleinere keuken zal slechts 3-4 spotjes nodig hebben, terwijl een grotere keuken er misschien 5-8 nodig heeft. 8 watt LED verlichting is helder genoeg voor de meeste doeleinden, dus hoger dan dat hoef je niet te gaan.

Als het gaat om het verlichten van je werkblad zijn er veel verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Een populaire optie is het gebruik van LED strip verlichting. Deze zijn ideaal om over het hele oppervlak van je werkblad gelijkmatige verlichting te geven. Een andere optie is het gebruik van schijnwerpers, die je op specifieke plaatsen kunt richten die je wilt accentueren.

Tenslotte is het ook de moeite waard accentverlichting te overwegen. Deze kan gebruikt worden om een bepaalde stemming te scheppen in je keuken, of om bepaalde kenmerken te accentueren. Je zou bijvoorbeeld spots kunnen gebruiken om een mooie backsplash te accentueren.

Welke verlichtingsoptie je ook kiest, zorg ervoor dat je verlichting koopt die geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimten, zoals waterdichte LED strips. Dit is belangrijk omdat keukens vaak een hoge vochtigheidsgraad hebben, die gewone lampen kan beschadigen

Als je niet zeker weet welke verlichting je voor je keuken moet kiezen, raden we je aan met een verlichtingsspecialist te praten. Zij zullen je kunnen helpen de perfecte oplossing voor je ruimte te vinden.

ℹ️ Waterdichte LED strips »

Bekijk keukenverlichting

Waar spotjes boven aanrecht?

Ook hier speelt de groote van de keuken weer een belangrijke rol. In een kleine keuken kun je de spotjes misschien het beste in de hoeken zetten. Dit helpt om een gelijkmatiger verlichting in de hele ruimte te krijgen.

In een grotere keuken kun je overwegen de spotjes in een rij over de lengte van het aanrecht te plaatsen. Dit zal meer direct licht geven voor taken die dat vereisen, zoals het hakken van groenten.

ℹ️ Direct en indirect licht »

Hoeveel Lumen boven keukenblad?

Nu je een beter idee hebt hoeveel spotjes je nodig hebt boven de keuken en waar je ze wilt plaatsen, is het ook belangrijk om te weten hoeveel Lumen nodig is boven het keukenblad. Als vuistregel heb je tussen de 1000 en 3000 Lumen nodig voor verlichting boven het aanrecht. Dit aantal varieert echter naar gelang de grootte van je keuken en hoeveel verlichting je voor specifieke taken nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld veel kookt waarvoor direct licht nodig is, zoals bij het hakken van groenten, heb je misschien een hoger aantal lumen nodig.

Heb je daarentegen een kleine keuken die gelijkmatig verlicht wordt, dan kun je misschien wegkomen met een lager aantal lumen.

Wat er ook gebeurt, het is altijd het beste om een deskundige te raadplegen voor je beslissingen neemt over je verlichting. Zij zullen je kunnen helpen uit te zoeken hoeveel lumen je precies nodig hebt voor je ruimte.

ℹ️ Hoeveel lumen nodig »

ℹ️ Lumen naar watt »

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Hoe maak ik een keuken lichtplan?

Voor de beste verlichting boven het keukenblad raden wij aan om een keuken lichtplan te maken. Dit kun je doen door onze blog te lezen over het maken van een keuken lichtplan. In dit blogbericht gaan we in op hoe je een lichtplan voor je keuken maakt. We beginnen met een plattegrond. Je kunt de bouwtekening gebruiken of zelf een plattegrond (op maat) schetsen. Op de plattegrond geef je aan waar het daglicht vandaan komt, waar je licht nodig hebt en welk effect het licht in de verschillende ruimten moet hebben.

Vervolgens moet je de verlichtingseisen voor elk taakgebied bepalen. Daarvoor moet je weten welke verlichtingsniveaus voor elke taak nodig zijn (in lux). Met deze informatie kun je dan het aantal lumen berekenen dat voor elk taakgebied nodig is.

Tenslotte moet je de juiste verlichtingsarmaturen voor je ruimte kiezen. Er zijn veel verschillende soorten verlichtingsarmaturen die op de markt zijn, dus is het belangrijk je onderzoek te doen voor je een aankoop doet. Als je de juiste verlichtingsarmaturen gekozen hebt, kun je ze daarna in je ruimte installeren.

Als je deze stappen volgt, ben je goed op weg om het perfecte lichtplan voor je keuken te maken!

ℹ️ Keuken lichtplan maken »

 

at is verlichting boven een keukenblad?

Verlichting boven een keukenblad is een soort lichtinstallatie die boven het keukenblad wordt geplaatst. Het doel van deze verlichting is om het werkoppervlak van de keuken te verlichten en zo het bereiden van voedsel gemakkelijker te maken. Er zijn verschillende soorten verlichtingssystemen beschikbaar, zoals LED-strips, inbouwspots en hanglampen.

Belangrijkste informatie:

 1. Verlichting boven een keukenblad is bedoeld om het werkoppervlak van de keuken te verlichten.
 2. Er zijn verschillende soorten verlichtingssystemen beschikbaar.
 3. Verlichting boven een keukenblad kan helpen bij het bereiden van voedsel.
Welke voordelen heeft verlichting boven een keukenblad?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het installeren van verlichting boven een keukenblad. Ten eerste zorgt het voor een betere zichtbaarheid van het werkoppervlak, wat het bereiden van voedsel veiliger en efficiënter maakt. Ten tweede kan het de uitstraling van de keuken verbeteren door het creëren van sfeervolle verlichting. Ten slotte kan het bijdragen aan de waarde van uw huis.

Belangrijkste informatie:

 1. Verlichting boven een keukenblad verbetert de zichtbaarheid van het werkoppervlak.
 2. Het kan de uitstraling van de keuken verbeteren.
 3. Verlichting boven een keukenblad kan de waarde van uw huis verhogen.
Hoe installeer ik verlichting boven een keukenblad?

Het installeren van verlichting boven een keukenblad kan een relatief eenvoudig doe-het-zelf project zijn, maar het is belangrijk om de juiste stappen te volgen om de veiligheid en kwaliteit van de installatie te waarborgen. Allereerst moet u beslissen welk type verlichtingssysteem u wilt installeren en ervoor zorgen dat u de juiste gereedschappen en materialen hebt. Vervolgens moet u de stroom uitschakelen en de verlichting op de juiste hoogte en positie installeren. Zorg ervoor dat u de juiste elektrische verbindingen maakt en de verlichting veilig bevestigt.

Belangrijkste informatie:

 1. U moet het type verlichtingssysteem kiezen en de juiste gereedschappen en materialen hebben.
 2. Het is belangrijk om de stroom uit te schakelen en de verlichting op de juiste hoogte en positie te installeren.
 3. Zorg ervoor dat u de juiste elektrische verbindingen maakt en de verlichting veilig bevestigt.
Welke soorten verlichtingssystemen zijn er voor verlichting boven een keukenblad?

Er zijn verschillende soorten verlichtingssystemen beschikbaar voor verlichting boven een keukenblad, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende soorten zijn LED-strips, inbouwspots en hanglampen. LED-strips zijn flexibele strips met kleine LED-lampjes die op het oppervlak van de keukenkastjes kunnen worden bevestigd. Inbouwspots zijn verzonken in het plafond en kunnen worden gebruikt om gericht licht op het keukenblad te laten schijnen. Hanglampen zijn een decoratieve en functionele optie en kunnen boven het keukenblad worden gehangen om zowel het werkoppervlak als de algehele uitstraling van de keuken te verbeteren.Belangrijkste informatie:

 1. Er zijn verschillende soorten verlichtingssystemen beschikbaar voor verlichting boven een keukenblad.
 2. LED-strips, inbouwspots en hanglampen zijn de meest voorkomende opties.
 3. Elke optie heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.
Wat zijn de beste soorten lampen voor verlichting boven een keukenblad?

De beste soorten lampen voor verlichting boven een keukenblad zijn diegene die voldoende licht geven, maar niet te fel zijn en de kleuren van het voedsel goed weergeven. LED-lampen zijn een populaire keuze vanwege hun energiezuinigheid, lange levensduur en heldere licht. Halogeenlampen zijn een andere optie, maar verbruiken meer energie en gaan minder lang mee dan LED-lampen. Het is ook belangrijk om de juiste kleurtemperatuur te kiezen voor uw verlichting, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de uitstraling die u wilt creëren.

Belangrijkste informatie:

 1. De beste soorten lampen voor verlichting boven een keukenblad geven voldoende licht, zijn niet te fel en tonen de kleuren van het voedsel goed.
 2. LED-lampen zijn een populaire keuze vanwege hun energiezuinigheid, lange levensduur en heldere licht.
 3. Halogeenlampen zijn een andere optie, maar verbruiken meer energie en gaan minder lang mee dan LED-lampen.

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning