LED strip knippert: Knipperende LED verlichting oplossen

Als een LED strip knippert is dit niet altijd een aanwijzing dat de LED strip defect is en het spoedig zal begeven. Het knipperen van het licht kan vaak wijzen op een verkeerde aansluiting of combinatie van producten. Als je bedenkt hoeveel geld je in je LED verlichting investeert, is het zinvol te proberen het flikkeren zo snel mogelijk op te lossen. In dit artikel bespreken we een paar eenvoudige oplossingen om flikkerende LED verlichting van een LED strip op te lossen.

1. Controleer of de LED strip dimbaar is

Controleer allereerst eerst of de LED strip dimbaar is. Wanneer je een niet-dimbare LED strip probeert te dimmen, heeft de stroombron die aan de LED strip wordt gegeven geen enkele manier om te weten hoeveel stroom de LED’s nodig hebben en zal gewoon zoveel stroom sturen als je hem vertelt (met je dimmer). Als je strip meer nodig heeft dan wat je stuurt, dan loop je tegen problemen aan zoals flikkeren, lage lichtopbrengst en oververhitting van componenten op de printplaat. Speciaal ontworpen strips zoals Flexfire LEDs lossen dit probleem op door afzonderlijke kanalen te gebruiken die elk tot 3 ampère kunnen opnemen zonder ook maar enig probleem met flikkeren of haperen.

2. Gebruik een geschikte LED driver/transformator

Een knipperende LED strip kan veroorzaakt worden door een defecte driver/transformator. Een kapotte driver kenmerkt zich door het feit dat de LED strip begint te knipperen. De oplossing voor een defecte LED driver is hem te vervangen door een nieuwe. Als je een transformator gebruikt, let er dan op dat zijn vermogen hoog genoeg is voor de LED strip die je gebruikt.

3. Controleer de voeding

In sommige gevallen hebben mensen hun LED strips met een muurstekker aangesloten in plaats van een AC/DC omvormer te gebruiken die ontworpen is voor het gebruik van LED verlichting. In veel gevallen kunnen 12V lichtdimmers deze drempel overschrijden, in welk geval ze helemaal niet meer werken. Het gebruik van een relais tussen je controller en strip helpt in sommige gevallen ook door je los te koppelen van elke gelijkstroom spanning als je regelaar stroom/spanning niet kan beheren.

Als je een LED strip met een verkeerde voeding aanstuurt, verkort dat de levensduur van je apparatuur. Als het niet meteen doorbrandt, zijn er andere negatieve effecten die de prestaties op de lange duur kunnen beïnvloeden.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

4. Controleer de spanning

Soms begint de strip zomaar willekeurig te knipperen, zonder duidelijke reden. Dit kan veroorzaakt worden door een te lage toevoer van spanning, die gedaald is tot onder de drempel die nodig is om ze goed verlicht te houden. Als de spanning te laag is of je ziet schroeiplekken op de printplaten, dan moet hij vervangen worden.

5. Gebruik LED strips volgens de specificaties

LED strips zijn niet geschikt voor gebruik in een natte of vochtige omgeving. Dompel ze niet onder en stel ze niet bloot aan water, vocht of nattigheid. Omdat ze op gelijkstroom werken, mag je nooit proberen er stroom aan te onttrekken door in elkaar geschakelde LED strips in elkaar te steken (daardoor zouden ze allemaal uitgaan). Als je een LED strip binnenshuis gebruikt, zorg er dan voor dat de kamer minstens 10 °C warmer is dan de buitenluchttemperatuur.

6. Lekstroom

In Nederland is een lekstroom een veelvoorkomend oorzaak voor knipperende LED strips. Dit komt omdat de standaard spanning hier 230V is, maar in werkelijkheid soms onder deze waarde zakt. Een LED strip heeft weinig spanning nodig maar toch kan het soms voorkomen dat de voedingsspanning kort onder de minimumdrempel zakt, dit kan vervolgens tot knipperen van LED verlichting leiden.

7. Problemen met producten van andere fabrikanten

Er is een risico van incompatibiliteit tussen LED strips en controllers en dimmers van andere fabrikanten (bijvoorbeeld als je een goedkope controller of dimmer koopt die in China gemaakt is). Omdat niet alle LED’s van dezelfde fabrikant komen, is het mogelijk dat ze samen niet optimaal functioneren. Philips raadt bijvoorbeeld aan hun eigen LED strips aan te sluiten op Philips dimmers en schakelaars; anders kan er flikkering optreden.

8. Overbelasting in de stroomgroep

Knippert de LED strip niet voortdurend, maar zit er schommeling in? Ga bij jezelf na wanneer het knipperen optreedt. Kan het zijn dat de LED lampjes beginnen te knipperen als een zwaarder apparaat, zoals de koelkast of de afwasmachine, aangaat? Dit komt omdat LED lampjes erg gevoelig zijn voor stroomimpulsen van buitenaf en in dit soort situaties kunnen beginnen te knipperen. De oplossing voor dit probleem is iets ingewikkelder, maar een effectieve oplossing zou zijn om de zwaardere toestellen in een andere groep te verbinden.

Als je momenteel last hebt van knipperende LED strips, hopen we dat deze blog je een beetje dichter bij een oplossing heeft geholpen. Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via ons contactformulier. We helpen je graag. En als je dit artikel met plezier gelezen hebt, deel het dan met je vrienden en familie op sociale media.

Waarom knippert mijn LED-strip?

Als uw LED-strip knippert, kan dit verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan het zijn dat de voeding niet voldoende stroom levert. Controleer of de voeding de juiste spanning en stroomsterkte heeft voor uw LED-strip. Een andere mogelijke oorzaak kan zijn dat de LED-strip niet goed is aangesloten. Controleer of alle connectoren correct zijn geplaatst en dat er geen losse verbindingen zijn.

Hoe kan ik het knipperen van mijn LED-strip stoppen?

Om het knipperen van uw LED-strip te stoppen, moet u eerst de oorzaak van het probleem achterhalen. Zoals hierboven vermeld, kan het probleem worden veroorzaakt door een ontoereikende stroomtoevoer of slechte connecties. Zorg ervoor dat de voeding voldoende stroom levert en dat alle verbindingen stevig zijn aangesloten. Als het probleem hierdoor niet wordt opgelost, kan het zijn dat de LED-strip zelf beschadigd is. In dat geval moet u de LED-strip vervangen.

Kan ik het knipperen van mijn LED-strip voorkomen?

Ja, er zijn verschillende manieren om het knipperen van uw LED-strip te voorkomen. Een van de belangrijkste is om de juiste voeding te gebruiken. Controleer de specificaties van uw LED-strip en zorg ervoor dat de voeding de juiste spanning en stroomsterkte heeft. Daarnaast kunt u gebruik maken van een LED-dimmer om de helderheid van uw LED-strip aan te passen en het knipperen te verminderen.

Wat moet ik doen als mijn LED-strip na verloop van tijd begint te knipperen?

Als uw LED-strip na verloop van tijd begint te knipperen, kan dit een teken zijn van slijtage of beschadiging. Controleer of de voeding nog steeds voldoende stroom levert en dat alle verbindingen nog steeds stevig zijn. Als het probleem hierdoor niet wordt opgelost, kan het zijn dat de LED’s versleten zijn of dat er een defect is opgetreden. In dat geval moet u de LED-strip vervangen.

Kan ik een LED-strip repareren die knippert?

Het is mogelijk om een LED-strip te repareren die knippert, afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Als het probleem wordt veroorzaakt door een slechte verbinding, kunt u de connectoren controleren en vervangen indien nodig. Als het probleem wordt veroorzaakt door beschadigde LED’s, kunt u proberen deze te vervangen. Houd er rekening mee dat het repareren van een LED-strip moeilijk kan zijn en dat het soms beter is om de strip gewoon te vervangen.