LED strip dimbaar: Eenvoudig een dimbare LED strip maken

LED strip dimbaar: Eenvoudig een dimbare LED strip maken

Wil je een dimbare LED strip kopen of een LED strip dimbaar maken? In ons assortiment vind je LED strips die dimbaar zijn, dus dit is geen probleem. Ben je benieuwd waarom het dimmen van een LED strip nuttig is of wat je nodig hebt? Lees dan verder.

Wat is een dimbare LED strip?

Een dimbare LED strip is een LED strip die gedimd kan worden. Dat betekent dat je de mogelijkheid hebt om te regelen hoe helder of donker een LED strip is – je kunt de intensiteit van het licht regelen. Je kunt dit doen met speciale dimapparatuur of door het zelf te regelen met een afstandsbediening, wanddimmer schakelaar, smartphone app, enz.

Met een dimbare LED strip kun je sfeerverlichting of ambiance in je huis te scheppen. Je zou ze bijvoorbeeld zo kunnen instellen dat ze aangaan als je ‘s avonds thuiskomt, om een gastvrije sfeer te scheppen na een lange dag werken.

Wat zijn de voordelen van een dimbare LED strip?

Een dimbare LED strip heeft enkele handige voordelen. Het eerste is dat je een lichtkleur precies naar wens kunt instellen, zodat hij bij de omgeving past. Een dimbare strip heeft vaak meer dan één kleurtemperatuur beschikbaar, zodat je een breed scala aan mogelijkheden hebt voor je favoriete verlichting. Dit betekent dat je op sommige momenten meer helderheid kunt creëren en op andere momenten minder.

Vervolgens gaat de LED strip lang mee en is hij energiezuinig. De LED strip verbruikt heel weinig energie en warmt nauwelijks op. Daardoor is het een veilig en duurzaam product voor je huis. Je bespaart op de kosten van de voeding, want er is geen gevaar dat je de strip beschadigt als je hem met vochtige handen aanraakt.

Dit heeft ook een extra bonus: de LED strips zenden geen UV straling of infrarood licht uit, wat betekent dat ze ideaal zijn om foto’s en andere voorwerpen te laten gloeien zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze na verloop van tijd verbleken.

Tenslotte is een dimbare LED strip gemakkelijk te installeren. Ze zijn dun genoeg om gemakkelijk onder vele soorten kasten of onder planken gemonteerd te worden, zodat je op elk moment zo veel of zo weinig verlichting hebt als je wilt.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Welke opties heb ik om een LED strip dimbaar te maken?

Om een LED strip dimbaar te maken, heb je een paar opties.

Optie 1: LED strip dimbaar maken met een afstandsbediening

De eerste optie is een afstandsbediening om de LED strip dimbaar te maken. Met een afstandsbediening kun je niet alleen de LED verlichting draadloos bedienen, maar ook verschillende kanalen waarop meerdere lampen tegelijk kunnen worden bediend – bijvoorbeeld onder een kast en boven een kast. Met een LED strip afstandsbediening, kun je zelfs de verlichting aan- en uitzetten (of dimmen) vanaf een smartphone of tablet. Deze bediening gaat meestal via wifi.

Opmerking: Met een draadloze LED strip dimmer heb je een transformator nodig voor de voeding van de lampjes. Je kunt deze kopen in verschillende voltages of veelvouden van 12 volt – als ze maar overeenkomen met de spanning van je transformator.

Optie 2: LED strip dimbaar maken via Zigbee

Een Zigbee controller zorgt ervoor dat kun je de LED strip dimmen met je smart home systeem. Met een Zigbee controller kun je er ook voor kiezen om een Zigbee wandschakelaar (of draadloze lichtschakelaar) te monteren om de LED strip aan/uit te zetten.

Een LED strip gekoppeld met een Zigbee controller laat je de verlichting eenvoudig bedienen via een smart home app zoals Philips Hue.

Opmerking: Deze optie vereist in sommige gevallen dat je je eigen Zigbee compatibele smart home hub geïnstalleerd hebt. Ook kan via de Zigbee schakelaar slechts één apparaat tegelijk aan of uit gezet worden, het is wel mogelijk om meerdere kanalen op één afstandsbediening in te stellen. Voor deze optie is geen smart hub nodig.

Optie 3: LED strip dimbaar maken via een muurdimmer

Een LED strip dimbaar maken via een wanddimmer is eenvoudig. Behalve de LED strip en de transformator heb je alleen een 230V wanddimmer nodig. Gebruik zo nodig verbindingsstukken om de draad tussen de LED strip en de transformator te verlengen.

Op de productpagina van de gekozen strip vind je het aansluitschema. Meestal wordt een + en een – draad gebruikt om de LED strip van stroom te voorzien. Ook wordt een van de draden verbonden met de dimmer. De andere draad is verbonden met de resterende spanning (de massa).

Hoe kies ik de juiste dimbare LED strip?

Bij het kiezen van de juiste dimbare LED strip zijn er enkele vragen die aandacht vragen: Hoeveel meter LED strip heb ik nodig? Welke kleurtemperatuur heeft de LED strip nodig? Welke kleur moet mijn licht hebben? Om je te helpen die keuzes te maken bieden we al onze producten aan met nuttige productinformatie en afbeeldingen. Zo is het gemakkelijker te bepalen welke lichtbron het beste bij je behoeften past.

Om de beste dimbaarheid uit een LED strip te halen is het belangrijk om een goede dimmer te kiezen. Wanneer je kiest voor een complete LED strip set, dan zit er al een dimbare afstandsbediening bij die geselecteerd is voor het type LED strip. Als je verschillende LED strips in een kamer wilt gebruiken, kies je gewoon een extra afstandsbediening met dezelfde frequentie of een afstandsbediening die meerdere kanalen ondersteund.

Wat is een LED strip dimbaar?

Een LED strip dimbaar is een lichtbron die bestaat uit een flexibele strip met LED lampjes erop gemonteerd. Het verschil tussen een gewone LED strip en een dimbare LED strip is dat de laatste kan worden aangepast in helderheid. Dit maakt het mogelijk om de lichtsterkte aan te passen aan verschillende omstandigheden en sferen.

Kan ik een dimbare LED strip aansluiten op een normale lichtschakelaar?

Ja, dat kan. U kunt een dimbare LED strip aansluiten op een normale lichtschakelaar. Echter, de lichtschakelaar moet wel geschikt zijn voor het dimmen van de LED strip. Dit betekent dat de lichtschakelaar een dimfunctie moet hebben, anders zal de LED strip niet goed werken.

Hoe kan ik een LED strip dimbaar maken?

Om een LED strip dimbaar te maken, heeft u een speciale LED dimmer nodig. Deze dimmer moet geschikt zijn voor LED verlichting en in staat zijn om de stroom naar de LED strip te regelen. U kunt de LED dimmer aansluiten tussen de stroomvoorziening en de LED strip. Op deze manier kunt u de helderheid van de LED strip aanpassen.

Is een LED strip dimbaar energiezuinig?

Ja, een LED strip dimbaar is energiezuinig. LED verlichting is over het algemeen al energiezuiniger dan traditionele verlichting, en door de dimfunctie van de LED strip te gebruiken, kunt u nog meer energie besparen. Door de helderheid van de LED strip aan te passen aan de omstandigheden, wordt er minder energie verbruikt dan wanneer de LED strip op volle kracht brandt.