Hoe bevestig je een led strip?

Bent u op zoek naar een manier om uw LED strips te monteren zonder dat ze loskomen? Met behulp van 3M lijm op de achterkant van de meeste ledstrips, kunnen ze worden geplakt op hun plaats. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent ze te gebruiken onder vochtige omstandigheden of als je scherpe bochten wilt maken met je strip!

Het monteren van LED strips is een eenvoudige klus, met behulp van 3M plakstrip. Er zijn echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden om problemen bij het monteren van uw LED’s te voorkomen; er zijn enkele belangrijke factoren die zorgvuldig moeten worden overwogen voordat ze worden geïnstalleerd, om te voorkomen dat er tijdens of na de installatie onverwachte problemen ontstaan.

Wij hebben alle tips en trucs op een rijtje gezet, zodat het monteren van een LED strip nog nooit zo eenvoudig is geweest.

Ledstrips bevestigen op verschillende ondergronden

De voordelen van LED strips

LED strips worden steeds populairder omwille van de vele voordelen. Het grootste voordeel is het lage stroomverbruik, waardoor uw energierekeningen lager uitvallen en u dus milieubewust blijft. Ze hebben ook een extreem lange levensduur en lichtopbrengst, zodat zowel professionals als hobbyisten hun projecten naar nieuwe hoogten kunnen brengen met deze veelzijdige producten.

Als u wilt dat ze één kleur produceren dan zijn er LED strips voor helder wit of warm licht; maar als variatie is wat u zoekt, geven blauw/rood/groen (RGB) LED’s alle kleuren! Met drie kleuren door elkaar creëert dit eindeloze creatieve mogelijkheden terwijl je maar 1 kabel hoeft te gebruiken in plaats van 3 verschillende kabels zoals voorheen! De eindeloze mogelijkheden die LED strips bieden, maken de wereld kleurrijker.

Hoeveel voeding nodig voor een LED strip?

Dat kan afhangen van het aantal meters dat u van de strips wilt gebruiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de voeding voor uw LED strip verlichting overeenkomt met zowel het aantal meters en het voltage.

De formule hiervoor; aantal meter LED strip x het vermogen

Bijvoorbeeld, als u gebruik maakt van een 24-volt licht met 12 centimeter in lengte, dan zou het 2 watt per meter vragen, maar je zal 4 watt per meter nodig hebben als er 48 centimeter in plaats van slechts 12 nodig is.

Wees echter voorzichtig dat u niet een te kleine of grote optie kiest; als u dat doet, kan dat ertoe leiden dat de LED’s na het inschakelen helemaal stoppen met werken of voortdurend oververhit raken (en dat kan gevaarlijk zijn)!

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Installatie instructies voor LED strips

Om de montage van je ledstrips makkelijker te maken, raden we je aan eerst deze stappen te volgen:

  1. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is
  2. Test de werking van uw ledstrip vóór de installatie
  3. Meet uit hoe lang u uw ledstrip wilt hebben
  4. Verwijder de beschermfolie van beide kanten van de kleefband
  5. Knip overtollige lengte af (de lengte mag niet meer zijn dan 3 keer de ongebruikte ruimte)
  6. Plak eerst gelijkmatig aan één kant
  7. Druk stevig aan tot het klevende deel hecht
  8. Herhaal stap 6-8 met de andere helft

Om uw LED strip op een veilige manier te installeren, moet u de volgende richtlijnen volgen. Ten eerste is het van essentieel belang dat de ondergrond vlak en niet-absorberend is om te voorkomen dat er tijdens de installatie warmteschade ontstaat als gevolg van oneffen oppervlakken of poreuze materialen. Ten tweede, zorg ervoor dat er geen spleten zijn tussen de strips zodat ze niet verbranden tijdens de installatie, want dit zal een brandgevaar voor uw huis creëren! Laat ze ten slotte niet om zichzelf heen draaien, want een verkeerde aansluiting kan leiden tot stroomverlies op specifieke punten op de printplaat.

Maak gebruik van LED strip profielen

Je maakt het jezelf nog makkelijker én verlengt de levensduur van je ledstrips, als je gebruikmaakt van ledstripprofielen. Je kunt de aluminium ledstripprofielen met de klemmen op vrijwel elke soort ondergrond monteren. Vervolgens plak je de ledstrips op de profielen, waardoor je niet afhankelijk bent van een egale ondergrond. Bovendien bieden ze een betere warmtegeleiding, waardoor de ledstrips langer mee gaan, en verspreiden ze het licht op een mooiere manier.

LED strip profielen zijn de nieuwste manier om uw leven te verlichten. Ze bieden een geweldig, aanpasbaar montagesysteem dat op bijna elk oppervlak kan worden gebruikt zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over oneffenheden of gebrek aan stabiliteit. De LED strips worden dan met gemak rechtstreeks op deze oppervlakken bevestigd en u hoeft er geen effen oppervlak voor te vinden!

LED strip profielen

Een waterdichte ledstrip bevestigen

Als u op zoek bent naar de meest innovatieve manier om uw buitenruimte te verlichten, kijk dan niet verder dan onze LED-strips. Wij bieden IP67 en IP68 waterdichte ledverlichting, waardoor deze perfect zijn voor gebruik in vochtige omstandigheden, zoals een zwembad of strand decking gebied. Er is niets frustrerender dan ledstrips die na enkele dagen weer loslaten! 

Bij aquarium– en buitenverlichting LED strips (IP 67 & 68) worden speciale montagebeugels en een tube waterbestendige siliconenlijm bijgeleverd. Omdat een zelfklevende strip alleen niet voldoende is in zeer vochtige omstandigheden, zorgt dit ervoor dat de strip goed bevestigd wordt – en ook goed blijft zitten!

Waterdichte LED strips

Een bocht maken met een ledstrip

Led strips zijn een uitstekende optie om uw kamer er levendiger uit te laten zien. Ze kunnen worden gevormd op elke manier die u wilt, wat geweldig is omdat het betekent dat er geen grenzen zijn aan welke vorm u ze wilt. Zorg er echter wel voor dat ze in een haalbare hoek of kromming gebogen zijn. U moet rekening houden met de beschikbare bochten en hoeken voordat u ze gaat buigen; niet elke bocht zal werken als gevolg van beperkingen van ruimte of vorm!

Wel mogelijk:

+ Een flauwe hoek van minimaal 90 graden
+ Een ronde bocht

Niet mogelijk:

– Een scherpe hoek van minder dan 90 graden
– Een platte buiging (in zijwaartse richting)
– Een draai om de as

Als je toch een LED strip wilt lijmen in een gebied met scherpe hoeken of platte bochten, dan is daar gelukkig een goede oplossing voor. Je kunt de ledstrip in stukken knippen en aan elk uiteinde van de delen die verbinding nodig hebben kabels solderen. Bijvoorbeeld, als je vensterbank vier uitstekende hoeken heeft van waaruit licht naar beneden moet schijnen op het oppervlak eronder – dan kun je die lengtes uitmeten en ervoor zorgen dat ze allemaal recht zijn voordat je ze op de gewenste lengte afknipt, zodat er geen overtollige kabel rondhangt.

Ook kun je hiervoor gebruikmaken van een koppelstuk, net zoals bij het verlengen van een ledstrip. Deze connectoren zijn er in verschillende maten en vormen, dus zorg ervoor dat je er een koopt die overeenkomt met jouw type LED strip voordat je verder gaat!

Koppelstukken LED strips

Waarom doet mijn ledstrip het niet?

Ledstrips van lage kwaliteit worden gemaakt met slechts één of twee lagen licht, en dit kan de strip te heet maken. Dit betekent dat niet alle leds goed werken en dat deze lampjes ook een korte levensduur hebben. Montage direct op hout vermindert ook hun levensduur, omdat ze eerder zullen doorbranden dan wanneer je ze op metalen noppen monteert – niet alleen om veiligheidsredenen, maar ook omdat warmte een probleem is in het algemeen!

Als u op zoek bent naar een langdurige, hoge kwaliteit led strip verlichting systeem dan is het het beste om te zoeken naar een die meerdere lagen van LED’s heeft. Dit zal zorgen voor een efficiënter en veiliger licht, terwijl ook het hebben van het voordeel dat ze gemonteerd op dunne platen in plaats van dikke platen of andere substraten die hun levensduur kunnen verkorten.

Waar kan ik een LED strip ophangen?

Je kunt LED strips op verschillende manieren ophangen, onder andere onder de keukenkastjes of er bovenop. Je zou hem zelfs aan een gewone elektrische kabelgoot kunnen bevestigen en aan het plafond schroeven! De mogelijkheden zijn eindeloos met deze moderne lichtbron.

Met een ledstrip op batterij hebt u geen moeilijk bereikbaar stopcontact nodig – u steekt hem gewoon in een adapter en geniet van onmiddellijke verlichting die niet heet wordt. Met zijn flexibele ontwerp is er geen limiet aan waar u uw nieuwe lichtbron kunt plaatsen. En omdat LED’s minder energie verbruiken dan traditionele gloeilampen, zijn ze ook nog eens milieuvriendelijker!

Kan je ook LED strips verlengen?

U kunt LED strips op verschillende manieren aan elkaar koppelen en verlengen. Normaal gesproken kunnen LED strips aan elkaar gekoppeld worden tot een bepaalde maximale lengte, maar het is mogelijk om oneindig lange LED strips te maken!

Als uw LED strips te kort zijn voor de gewenste toepassing, is het heel eenvoudig om ze met elkaar te verbinden. In ons blogartikel ‘Hoe kun je een led-strip koppelen of verlengen?’ leggen we u graag uit hoe dit precies werkt en waarom dit zo belangrijk is om de hoogste kwaliteit verlichting te garanderen.

De ledstrip laat los – wat nu?

Als de ledstrip loslaat, heeft dit in de meeste gevallen te maken met de ondergrond. Een ledstrip laat los doordat bijvoorbeeld de ondergrond niet goed schoon is. Het is daarom belangrijk om altijd goed de instructies voor de montage van ledstrips op te volgen. Je kunt de losse ledstrip opnieuw vastlijmen door de ondergrond nog een keer grondig schoon te maken en een beetje lijm toe te voegen die geschikt is voor de ondergrond.

In het assortiment van Ledstripkoning vind je alles wat je nodig hebt om je ledstrips goed te bevestigen op diverse ondergronden, zoals ledstripprofielen en koppelstukken. Neem snel een kijkje of neem contact op met de klantenservice als je nog vragen hebt over de bevestiging van ledstrips!

Wat zijn de beste oppervlakken om ledstrips aan te bevestigen?

Ledstrips kunnen op een groot aantal oppervlakken worden bevestigd, zoals glas, plastic, hout, metaal en keramiek. Om een stevige en stabiele bevestiging te garanderen, moet het oppervlak echter wel schoon en droog zijn. Vermijd oppervlakken die stoffig of vettig zijn, omdat dit de kleefkracht van de tape kan verminderen.

Hoe bevestig ik een ledstrip op een oppervlak?

Het bevestigen van een ledstrip op een oppervlak is een eenvoudig proces dat slechts enkele minuten in beslag neemt. Begin met het schoonmaken van het oppervlak waarop je de ledstrip wilt bevestigen en droog het goed af. Trek vervolgens de beschermfolie van de kleefband aan de achterkant van de ledstrip en druk deze stevig op het oppervlak. Gebruik een beetje extra druk om er zeker van te zijn dat de kleefband goed hecht aan het oppervlak.

Kan ik ledstrips op maat knippen en hoe doe ik dat?

Ja, het is mogelijk om ledstrips op maat te knippen. De meeste ledstrips hebben snijlijnen die aangeven waar de strip kan worden afgesneden. Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken, zoals een scherp mes of een schaar, en om de strip alleen te knippen op de aangegeven snijlijnen. Zorg ervoor dat de ledstrip is losgekoppeld van de voeding voordat je gaat knippen.

Kan ik ledstrips opnieuw gebruiken nadat ik ze heb verwijderd?

Het is niet aan te raden om ledstrips opnieuw te gebruiken nadat ze zijn verwijderd, omdat de kleefband na het verwijderen meestal niet meer zo goed hecht. Als je toch van plan bent om de ledstrip opnieuw te gebruiken, moet je nieuwe kleefband gebruiken om de strip op zijn plaats te houden.

Wat moet ik doen als mijn ledstrip niet goed blijft plakken?

Als de ledstrip niet goed blijft plakken, is de kans groot dat het oppervlak niet goed is schoongemaakt of dat het oppervlak niet geschikt is voor het gebruik van ledstrips. Reinig het oppervlak opnieuw en zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je de ledstrip opnieuw bevestigt. Als dit niet werkt, kan het zijn dat de kleefband van de ledstrip niet sterk genoeg is en dat je beter nieuwe kleefband kunt gebruiken voor een stevige bevestiging.

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning