Waterdichte LED strip voor buiten of onderwater

Als je van plan bent een LED strip buiten in een vochtige omgeving of zelfs onder water te gebruiken, zoals in de badkamer, de tuin of in je aquarium, is het essentieel dat ze compleet waterdicht zijn. Omdat LED strips elektronica bevatten, kan water of stof ze makkelijk beschadigen als ze niet zijn voorzien van een beschermende laag. De mate van bescherming wordt aangeduid met een IP-waarde:

  • IP20 LED strip: geen beschermlaag;
  • IP65 LED strip: spatwaterdicht;
  • IP67 LED strip: waterdicht;
  • IP68 LED strip: onderwater gebruik.

Lees hier welke LED strip waterdicht is en het meest geschikt is voor buiten of andere specifieke toepassingen.

waterdichte led strip

Wat zijn de toepassingen van een LED strip voor buiten?

Een LED strip voor buiten is een mooie manier om je veranda, tuin of patio te verlichten. Omdat ze waterdicht zijn, kun je ze ook gebruiken in aquaria, fonteinen of zwembaden. Sommige LED strips hebben een optie waarmee je de kleurtemperatuur van het licht kunt veranderen. Dit is heel geschikt om verschillende sferen in je buitenruimte te scheppen. Je kunt bijvoorbeeld een gezellige sfeer op je veranda creëren met een warmere witte kleur, of je tuinplanten accentueren met een warm witte kleur.

Als je iets feestelijkers zoekt, kunnen RGBW LED strips voor buiten elke gewenste kleur creëren en zijn ze perfect voor feestjes en speciale gelegenheden. Je kunt de lichtshow zelfs vanaf je smartphone besturen! Dus of je nu op zoek bent naar wat extra veiligheidsverlichting buiten je huis, wil je wat extra charme aan je buitenruimte toevoegen of plan je een speciale gebeurtenis, dan kun je met buiten LED strips uit de voeten.

ℹ️ Lampen op afstand bedienen »

LED strips voor buiten

Wat houden de verschillende IP-waardes in?

IP-waardes worden gebruikt voor verschillende producten om de stof- en waterbestandheid aan te geven. De letters IP staan voor ‘Ingress Protection’, het eerste cijfer geeft aan wat de bescherming is tegen het binnendringen van stof, en het tweede cijfer geeft aan hoe waterdicht het product is. Soms wordt de IP-waarde uitgebreid met meerdere cijfers en letters om bijvoorbeeld de slagvastheid en de bestendigheid tegen hoge druk of temperaturen aan te geven.

LED strips zijn meestal voorzien van een van de volgende vier IP-waardes:

  • IP20: Deze IP-waarde geeft aan dat de LED strip niet is beschermd tegen water, maar wel enigszins tegen stof. Je kunt deze LED strips dus alleen in droge ruimtes gebruiken, zoals de woonkamer of slaapkamer. Ze zijn niet geschikt voor gebruik in de badkamer, keuken of tuin.
  • IP65: LED strips met de IP65-waarde zijn volledig stofdicht en spatwaterdicht, dankzij de beschermende, gladde afwerking. Ze kunnen licht besproeid worden met 12,5 l/min onder elke hoek zonder beschadigd te raken, maar kunnen niet blootgesteld worden aan regen of ondergedompeld worden. Deze LED strips zijn een goede keuze voor gebruik in de badkamer of keuken, of buiten onder een afdakje.
  • IP67: Dit betekent dat de LED strip stof- en waterdicht is. Ook de aansluitingen en koppelingen zijn waterdicht, waardoor je deze ledstrips tot 1 meter diep en maximaal 30 minuten kunt onderdompelen. Je kunt ze daarom veilig buiten in de regen gebruiken, in douchecabines en in de meeste aquaria. Ook neon LED strips, die in een flexibele, siliconen behuizing zitten, hebben gewoonlijk deze IP-waarde en zijn dus waterdicht.
  • IP68: Deze LED strips zijn volledige waterdicht en ook bestand tegen waterdruk, waardoor ze langdurig op grote diepte gebruikte kunnen worden. Ook de aansluitingen en verbindingen zijn natuurlijk waterdicht. Onderwater LED strips hebben meestal deze IP-waarde.

ℹ️ Meer over IP-waarde »

Wat is de beste LED strip voor buiten?

Een LED strip voor buiten die je gebruikt om je tuin, balkon of oprit te verlichten zijn onderhevig aan verschillende weersomstandigheden, inclusief regen en mist. LED strips voor buiten moeten dus waterdicht zijn, maar worden niet langdurig ondergedompeld. Voor tuinverlichting raden we daarom LED strips met een IP67-waarde aan. Plaats je de LED strip buiten onder een afkapping, bijvoorbeeld onder de dakrand of je veranda? Dan kan een spatwaterdichte LED strip met IP65 voldoende zijn.

Een LED strip voor buiten bij 123LEDstrips is verkrijgbaar met zowel een IP67 als een IP65 beschermwaarde. De LED strip is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit, warm wit, blauw en groen. Bovendien is de LED strip buiten gemakkelijk aan te sluiten en zeer flexibel. Daardoor is hij gemakkelijk te installeren op elk oppervlak, hoe gebogen of ongelijkmatig dat ook is. Je kunt de buiten LED strip ook zonder problemen inkorten, zodat je altijd de perfecte verlichtingsoplossing voor je behoeften kunt vinden.

ℹ️ LED lichtslang buiten »

Shop buiten LED strips

Wat is een waterdichte LED strip?

Een waterdichte LED strip is een strip van LED’s die beschermd is tegen water en vocht. Dit betekent dat de strip zonder problemen buiten en in andere vochtige omgevingen gebruikt kan worden. Als je een LED strip bijvoorbeeld onder water wil gebruiken, moet je rekening houden met de diepte van het water en met de duur van de onderdompeling. Wil je een zwembad onder water verlichten? Dan zijn waterdichte IP68 LED strips de beste keuze. Ook bij langdurige onderdompeling in diep water zullen deze niet kapot gaan.

Voor toepassingen waarbij de LED strips nat worden, maar zich niet langdurig onder water bevinden, kun je beter LED strips met de IP67-waarde gebruiken. Dit geldt ook voor je aquariumverlichting. Om een IP68-waarde te behalen, moet de LED strip namelijk worden voorzien van een goede waterdichte laag, waardoor deze minder goed warmte af kan voeren. Onder water is dit geen probleem, maar je kunt IP68 LED strips dus beter niet boven water gebruiken.

Waterdichte LED strips Aquarium LED strips

Het vermogen van een waterdichte LED strip voor buiten

In ons assortiment kun je kiezen uit een LED strip van 12V en 24V. Wil je veel LED strips met elkaar verbinden? 24V LED strips zijn in dat geval een goede keuze. Het is ook haalbaar om langere kabels te gebruiken met een 24V LED strip omdat grotere afstanden afgelegd kunnen worden.

We bieden ook 220V LED strips, naast de 12V en 24V LED strips. Ze kunnen rechtstreeks op het lichtnet worden aangesloten zonder dat een stroomadapter nodig is, wat een voordeel is. De LED strips kunnen verder reiken als ze met een 220V verbindingskabel aan elkaar verbonden worden. Een verbindingsstekker is in de verpakking bijgesloten.

ℹ️ LED strip voeding »

ℹ️ Verbruik LED strip »

Vergeet je waterdichte randapparatuur niet

Ook als je een waterdichte LED strip aanschaft, is de bijgeleverde randapparatuur, zoals de adapter, de controller en eventueel de dimmer, niet altijd bestand tegen water. Het is daarom belangrijk om hier een goed droog plekje voor te vinden. Een alternatieve oplossing is om een waterdichte behuizing aan te schaffen waar je alle randapparatuur veilig droog in kunt opbergen.

Veel van de witte, RGBRGBW en RGBWW ledstrips in ons assortiment zijn verkrijgbaar in varianten met een IP20, IP65 of IP67 waarde. Zo kun je altijd de juiste ledstrip voor jouw gewenste toepassing kiezen. Ook biedt Ledstripkoning.nl complete sets aan voor bijvoorbeeld je aquariumverlichting of tuinverlichting, zodat je erop kunt vertrouwen dat de hele set geschikt is voor gebruik in een vochtige omgeving. Neem snel een kijkje en plaats je bestelling!

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Zijn LED strips waterdicht?

Als je op zoek bent naar een waterdichte LED strip, ben je bij 123LEDstrips.nl aan het juiste adres. We bieden een ruime keuze aan waterdichte LED strips, zodat je altijd de juiste kunt kiezen voor je gewenste toepassing.

Voor langdurig gebruik onder water adviseren wij om een IP68 LED strip te gebruiken. Deze zijn volledig waterdicht, inclusief de aansluitingen en is geschikt voor plaatsing direct in het water.

Zijn LED strips voor buiten dimbaar?

Ja, alle LED strips voor buiten in ons assortiment zijn dimbaar. De LED strips voor buiten zijn voorzien van krachtige en heldere LEDs. Dat is heel handig. Je waterdichte buitenverlichting met LED’s is dus geschikt als stijlvolle gevelverlichting, maar een LED strip is ook nuttig als sfeerverlichting op een zwoele zomeravond in de tuin. Om ervoor te zorgen dat de LED strips voor buitenverlichting in de tuin over de hele lengte dezelfde indrukwekkende lichtopbrengst hebben, worden ze standaard geleverd in 24 volt.

Wat is het verschil tussen IP20, IP65 en IP67?

IP20 betekent dat de LED strip niet geschikt is voor gebruik in een natte omgeving. IP65 betekent dat de LED strip stof- en drukwaterdicht is, waardoor hij ideaal is voor gebruik in tuinen of andere buitenomgevingen. IP67 betekent dat de LED strip volledig waterdicht is en onder water gebruikt kan worden.

Hoe weet ik welke ledstrip ik moet kopen?

Het hangt af van waar je de ledstrip wilt gebruiken. Bijvoorbeeld, als je een boekenplank wilt verlichten in je huiskamer is een led strip met een IP20 rating voldoende. Wil je de led strip buiten of in een vochtige ruimte gebruiken, kies dan een led strip met een IP65 of IP67 rating.

Hoe sluit ik een led strip voor buiten aan?

In sommige gevallen kunnen de strips binnen op de stroom aangesloten worden, in andere gevallen heb je extra accessoires nodig. Als je de led strip voor buiten in een natte omgeving wilt gebruiken, is het aan te bevelen een waterdichte connector te gebruiken. Zo ben je er zeker van dat de verbinding waterdicht is. Zorg er bij gebruik van een buiten led strip altijd voor dat de stroomvoorziening tegen vocht beschermd is.

Waarom een buiten led strip kopen?

Een buiten led strip is speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis. De strips zijn gemaakt van duurzaam materiaal en hebben een IP65 of hogere rating. Dit betekent dat de strips alle weersomstandigheden kunnen weerstaan.

Een buiten led strip is ook gemakkelijk te installeren. Je kunt de strip gemakkelijk op elk oppervlak bevestigen met de zelfklevende achterkant. De buiten led strips zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Zo kun je je eigen unieke licht maken.

Kunnen LED strips buiten gebruikt worden?

Ja, de LED strips die je in het assortiment van 123LEDstrips vind zijn geschikt voor alle weersinvloeden. Er zijn ledstrips met een IP20, IP65 of IP67 rating. Dit garandeert dat je ledstrip bestand is tegen een regenbui, maar ook tegen regen en sneeuw.

Ruim assortiment LED strips voor buiten

Bekijk snel het assortiment buiten LED strips van LedstripKoning