Verlichting onder keukenkastjes: bekijk alle opties

Verlichting onder keukenkastjes is een must in elke moderne keuken. Het is functioneel en schept sfeer. Keukenkast verlichting is er in veel verschillende vormen, maten en kleuren. Je kunt kiezen uit een LED strip, onderbouw verlichting of LED spots. De lichtbron wordt onder de kast geplaatst, zodat het licht op het werkoppervlak schijnt. Dit maakt het gemakkelijker om in de keuken te werken en voorkomt schaduwen op het werkoppervlak.

In dit blog bekijken we de mogelijkheden voor verlichting onder keukenkastjes in meer detail.

Verlichting onder keukenkastjes

Verschillende soorten verlichting onder keukenkastjes

Er zijn verschillende soorten mogelijk voor verlichting onder keukenkastjes. Verlichting onder keukenkastjes is een geweldige manier om het uiterlijk en de functie van je keuken te verbeteren. Er zijn verschillende soorten verlichting die je kunt gebruiken, dus het is belangrijk de juiste voor je behoeften te kiezen.

Het meest populair is de LED strip. Dit is een lange, dunne strip die aan de onderkant van de kast bevestigd kan worden en licht geeft. Een LED strip is flexibel, zodat hij om hoeken gebogen kan worden, en hij is gemakkelijk te installeren.

Onderbouwverlichting is een soort verlichting die vast op zijn plaats zit. Het wordt meestal geleverd als een kit met een voeding en een transformator, en is gemakkelijk te installeren

Ook LED spots zijn populair voor het verlichten van keukenkasten. Ze zijn richtbaar, zodat je het licht kunt richten waar je het nodig hebt. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, en ze zijn ook gemakkelijk te installeren.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

LED strip verlichting onder keukenkastjes

LED strip verlichting onder keukenkastjes zorgt voor een egale lichtlijn en is bovendien gemakkelijk te dimmen. Je kunt een wanddimmer of afstandsbediening gebruiken om te schakelen tussen fijn werklicht en sfeerlicht. Als je geen schakelaar in de muur hebt voor je LED strip, maak je dan geen zorgen want alles is nog mogelijk. Plaats de LED strip in een LED strip profiel voor een mooie strakke afwerking.

ℹ️ LED strip met afstandsbediening

Je kunt ook kiezen uit verschillende kleuren licht, zoals warm wit, koud wit, of helder wit. En er zijn verschillende soorten LED’s, zoals SMD (Surface Mounted Devices) of COB (Chip on Board).

Er zijn veel redenen om LED verlichting onder je keukenkastjes te kiezen. LED’s zijn energiezuinig en gaan lang mee, dus je kunt geld besparen op je elektriciteitsrekening. Ze zijn ook gemakkelijk te installeren, dus je kunt het zelf doen zonder een elektricien in te huren. En als je een dimbare LED strip kiest, kun je het licht aan je behoeften aanpassen. Dus als je een manier zoekt om wat extra licht in je keuken is een LED strip als keukenkast verlichting een prima optie.

Een LED strip kan onder, boven en in de keukenkast geplaatst worden. Keukenkast verlichting is ook verkrijgbaar met bewegingssensor. Deze sensoren activeren het licht als het binnen een bepaald bereik beweging detecteert. Dit is een geweldige manier om energie besparen, want het licht brandt alleen als het nodig is.

ℹ️ LED strip dimbaar maken

Waar op letten bij verlichting onder keukenkastjes?

Als het om verlichting voor keukenkastjes gaat, zijn er een heleboel mogelijkheden om uit te kiezen. Je moet beslissen waar je het licht wilt hebben en wat voor soort helderheid je nodig hebt. Je moet ook een kleurtemperatuur kiezen. Warm wit is vergelijkbaar met traditionele gloeilampen, terwijl koel wit dichter bij daglicht staat. En als je het licht wilt kunnen dimmen, zorg dan dat de LED strip die je kiest een dimbare functie heeft.

Als je een beperkt aantal stopcontacten in je keuken hebt, kun je een LED strip op batterij als keukenkast verlichting overwegen. Als je lampen minder vaak wilt vervangen, overweeg dan een LED strip vanwege de lange levensduur.

ℹ️ Meer over LED keukenverlichting

Waterbestendige keukenkast verlichting

Bij het kiezen van een LED strip als keuken verlichting is belangrijk om te weten of de keukenkastverlichting in contact kan komen met water. Hangt je keukenkast verlichting boven de kraan? Dan is het verstandig een spatwaterdichte of volledig waterdichte keukenkast verlichting te kiezen. De bescherming tegen water wordt gegeven in IP waarden.

IP44 keukenkast verlichting is spatwaterdicht, maar niet waterdicht. Dit betekent dat opspattend water uit welke richting dan ook de LED strip niet beschadigt.

IP54 en IP55 zijn beschermd tegen stof en waterstraal uit alle richtingen.

IP65, IP66 en IP67 zijn beschermd tegen stof, lage druk waterstralen uit alle richtingen en tijdelijke onderdompeling in water.

IP68 is de hoogst mogelijke beschermingsklasse en geeft aan dat het product geschikt is voor voortdurende onderdompeling in water.

ℹ️ Waterdichte LED strip

LED strip onder keukenkastjes bevestigen

Het bevestigen van een LED strip onder keukenkastjes is niet moeilijk. De LED strip is voorzien van een dubbelzijdige tape. Daardoor is de hele LED strip zelfklevend. Niettemin is het belangrijk ervoor te zorgen dat het oppervlak waarop de LED strip moet worden aangebracht schoon en droog is. Als het oppervlak niet schoon is, zal de kleefstof niet goed hechten en kan de LED strip na verloop van tijd loslaten.

Bovendien is het belangrijk te testen of de LED strip werkt voordat je hem op het oppervlak bevestigt. Zo voorkom je teleurstelling en frustratie als er na de installatie iets niet goed werkt.

Als je er zeker van bent dat alles werkt, kun je de lengte van de benodigde LED strip opmeten en op maat knippen. Verwijder dan de beschermfolie van het plakband en plak de LED strip op de gewenste plaats. Zorg ervoor dat je het goed aandrukt, zodat het goed vastkleeft.

De ideale ondergrond is egaal, niet absorberend en niet vlekkend. Dit zorgt voor een goede bevestiging van de LED strip en voorkomt eventuele problemen verderop.

ℹ️ LED strip bevestigen

ℹ️ LED strip inkorten

Wat zijn de voordelen van verlichting onder keukenkastjes?

Verlichting onder keukenkastjes heeft verschillende voordelen. Het biedt gerichte en heldere verlichting die helpt bij het uitvoeren van dagelijkse taken in de keuken, zoals het snijden van groenten of het koken van voedsel. Bovendien verlicht het donkere hoeken van de keuken, waardoor de ruimte er ruimer en helderder uitziet. Verlichting onder keukenkastjes kan ook sfeer creëren en uw keuken een stijlvolle uitstraling geven.

Welke soorten verlichting zijn geschikt voor onder keukenkastjes?

Er zijn verschillende soorten verlichting die geschikt zijn voor onder keukenkastjes, zoals LED-strips, halogeenlampen, fluorescentielampen en gloeilampen. LED-strips zijn echter de meest populaire optie vanwege hun energie-efficiëntie, lange levensduur en heldere verlichting. Bovendien zijn LED-strips verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen en kunnen ze worden gedimd voor een sfeervollere verlichting.

Kan ik zelf verlichting onder mijn keukenkastjes installeren?

Ja, verlichting onder keukenkastjes kan een eenvoudig doe-het-zelf-project zijn. Het enige wat u nodig heeft, zijn de juiste tools en materialen, evenals basiskennis van elektrische bedrading. Het is belangrijk om de installatie-instructies zorgvuldig te volgen en de veiligheidsvoorschriften te respecteren. Als u niet zeker bent van uw vaardigheden, is het raadzaam om een ​​professionele elektricien in te huren.

Moet ik kiezen voor bekabelde of draadloze verlichting onder mijn keukenkastjes?

Het hangt af van uw persoonlijke voorkeur en behoeften. Bekabelde verlichting vereist elektrische bedrading en kan permanent worden geïnstalleerd. Het voordeel van bekabelde verlichting is dat het betrouwbaarder is en geen batterijen nodig heeft. Draadloze verlichting werkt op batterijen en kan eenvoudig worden geïnstalleerd zonder elektrische bedrading. Het voordeel van draadloze verlichting is dat het flexibeler is en gemakkelijk kan worden verplaatst.

Kan verlichting onder keukenkastjes helpen om energie te besparen?

Ja, verlichting onder keukenkastjes kan helpen om energie te besparen als u kiest voor energiezuinige LED-lampen en een dimmer installeert. Met een dimmer kunt u de lichtsterkte aanpassen aan uw behoeften, waardoor u minder energie verbruikt. Het is ook raadzaam om verlichting uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is om nog meer energie te besparen.

Helder Wit ledstrip met afstandsbediening

4000 Kelvin

Dual White ledstrip met afstandsbediening

Instelbaar wit

Koud Wit ledstrip met afstandsbediening

5500 Kelvin

Neon ledstrip met afstandsbediening

Multicolor / Warm wit