SMD LED: Alle soorten leds op een rij

Een LED is een soort diode die licht uitstraalt wanneer er stroom doorheen loopt. Er zijn veel verschillende soorten, maar de meest voorkomende die tegenwoordig in verlichting worden gebruikt zijn SMD-LED’s en COB-LED’s. In deze blog gaan we dieper in op SMD’s om te zien wat ze onderscheidt van andere soorten diodes, zodat u uw opties voor voedingen beter kunt begrijpen!

SMD LED

Wat is SMD LED?

SMD staat voor ‘Surface Mounted Device’ en verwijst naar een type van een LED. Er zijn verschillende varianten op de markt met uiteenlopende kenmerken, zoals helderheid of zichthoek. SMD’s hebben ook verschillende toepassingen in verlichtingsdesign, maar kunnen moeilijk te herkennen zijn als ze niet goed gelabeld zijn, omdat ze er van alle kanten hetzelfde uitzien, inclusief hun aansluitdoos waarin zich de draden bevinden die de verbinding vormen met de printplaat in uw verlichtingsarmatuur!

De goedkoopste manier om elektronische componenten te produceren is via SMD (Surface Mounted Device), waarbij de chip rechtstreeks op een gedrukte schakeling wordt gesoldeerd. Bij vroegere methoden daarentegen werden verbindingen tot stand gebracht met draden die van de ene kant van de printplaat naar de andere gingen door er gaten in te boren. Dit proces was duurder en tijdrovender, maar leverde betere resultaten op omdat grotere componenten konden worden gebruikt zonder te worden beperkt door ruimtebeperkingen op een klein PCBA-substraat.

Wat zijn de voordelen van SMD LED?

SMD-technologie biedt een aantal voordelen, zoals minder materiaalverbruik, minder afval bij de productie (door minder overbodige draden), en een lagere kostprijs. Dit komt doordat de componenten kleiner zijn dan die voor through-hole montage, wat resulteert in betere elektrische eigenschappen dankzij een efficiëntere warmteafvoer; hierdoor kunnen met SMD vervaardigde apparaten veel kleiner zijn en zelfs complexe schakelingen bevatten. Hieronder hebben we alle voordelen op een rij gezet.

  • Wat elektronische apparatuur betreft, worden de onderdelen steeds kleiner. Dit maakt de producten energie-efficiënter en beter voor onze planeet omdat er minder materiaal nodig is om ze te laten werken.
  • Door het ontwerp uit één stuk te gebruiken, is er minder afval bij de productie. Er zijn geen overtollige uiteinden van verbindingsdraden die zich kunnen ophopen en onnodig afval kunnen veroorzaken tijdens het proces.
  • De lagere prijs van het product is grotendeels te danken aan de hoge efficiëntie en de lage productiekosten.
  • De kenmerken van de moderne technologie nemen minder ruimte in beslag en maken het mogelijk dat apparaten kleiner en complexer zijn.
  • Het nieuwe materiaal heeft betere elektrische eigenschappen.
  • Aangezien de warmte beter wordt verspreid, resulteert dit in betere prestaties van de componenten.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

De evolutie van LED-technologie

De snelle evolutie van de LED-technologie heeft geleid tot een overvloed aan verschillende producten die beschikbaar zijn. Wij hebben de evolutie in chronologische volgorde opgesteld zodat het voor u gemakkelijk is om de volledige geschiedenis en progressie achter elk producttype te begrijpen.

De eerste miniatuur-LED’s werden uitgevonden, later kwamen Low Power en High Power LED’s die minder licht per watt afgaven dan gewone gloeilampen, maar over het algemeen aanzienlijk minder energie verbruikten. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen SMD- of COB-leds omdat die meer lumen geven met minder watt verbruikt door de lamp zelf in vergelijking met traditionele gloeilampen zoals CFL’s of gloeilampen.

  • Miniatuur LEDs (signaal / indicatie) – De eerste LED’s ontstonden in 1962 en werden voornamelijk gebruikt als indicatielampjes. Hoewel ze zuinig bleken te zijn, viel de lichtopbrengst tegen. Deze leds worden vandaag de dag nog steeds veel gebruikt voor elektronica zoals tv‘s of afstandsbedieningen.
  • Low Power LEDs – De eerste led-lampen en -spots werden gemaakt met leds met een laag vermogen. Deze waren zeer zuinig, maar konden vaak niet de gewenste lichtkleuren bereiken. Ook viel de lichtopbrengst erg tegen. Daarom is men onmiddellijk begonnen met het maken van hoogvermogen-LED’s met meer lichtopbrengst om deze problemen op te lossen en toch geld te besparen op de energiekosten.
  • High Power LEDs – De laatste twee jaar worden de meeste LED lampen gemaakt met high power leds. Deze hebben vaak een wattage van 2W of 3W leds en zijn ook in ons assortiment te vinden. Een spot van 6 watt gebruikt bijvoorbeeld drie high power leds van 2 watt.
  • SMD LEDs – SMD staat voor Surface Mounted Device techniek. Het is dezelfde methode die wordt gebruikt om computers te bouwen, waarbij LED’s op een printplaat (PCB) worden gesoldeerd. Deze hoogwaardige SMD LED-technologie wordt ook gebruikt door vele andere fabrikanten en merken.
  • Cree LEDs – Cree LED, een type LED dat de laatste jaren snel aan populariteit wint. Cree werd in 1987 opgericht door onderzoekers van de North Carolina State University en ze staan bekend om hun betaalbare lampen en spots die door verschillende grote fabrikanten worden gebruikt.
  • COB LEDsCOB is een positioneringstechniek voor LED-chips in een LED-lamp. De afkorting staat voor ‘Chips On Board’. Deze zijn veel krachtiger omdat ze eigenlijk een klein LED-paneel zijn verpakt in één stapel lichtgevende diodes. Veel grote verlichtingsmerken gebruiken deze tegenwoordig in hun producten en armaturen.
  • Superflux LEDs – De Superflux LED’s zijn misschien minder bekend dan de andere. Ze worden gewoonlijk niet gebruikt in gewone lampen of spots, maar vooral voor industriële verlichting zoals lichtpanelen en noodverlichting. Dit komt door hun grote behuizing, waardoor ze in alledaagse lampen een zeldzame verschijning zijn.

Verschillende soorten SMD LEDs

Nu we weten wat SMD precies is en waarom het voordelen heeft, laten we eens leren over de verschillende soorten SMD’s die worden gebruikt in LED-verlichting. De belangrijkste zijn SMD 5630, SMD 5050, SMD 3528, SMD 3014, en SMD 2835, maar er zijn ook nog circa 10 andere soorten.

Het getal achter SMD geeft de grootte van de chip aan. Dit betekent dat een LED chip met SMD 5050 5mm x 5mm is en een met SMD 3528 3,5×2,8 mm groot zal zijn, dus op basis van deze informatie kunt u bepalen hoe groot elke led chip zal zijn!

Let op: ook al is de grootte van een chip een indicator voor de lichtopbrengst, het is niet altijd juist. Een SMD5050 kan bijvoorbeeld sterker zijn dan een SMD2835, ondanks hun relatieve grootte, omdat de ene 50 LED’s heeft en de andere slechts 28.

Onderstaande tabel geeft in het kort de specificaties van de meest voorkomende SMD-types.

SMD LED Afmetingen (mm) Vermogen (watt) Lichtopbrengst (lumen) Intensiteit (candela) Efficacy (min.) Efficacy (max.)
5630 5.6 x 3.0 0.5 40-55 18.4 80 110
5050 5.0 x 5.0 0.2 16-18 5.1-5.75 80 90
3528 3.5 x 2.8 0.06 5.4 3 80 90
3014 3.0 x 1.4 0.1 10-13 2.1-3.5 100 130
2835 2.8 x 3.5 0.2 20-26 8.4-9.1 100 130

SMD 5630

De SMD 5630 LED strips zijn verkrijgbaar in twee types. Het ene type heeft een Constant Current IC op elk segment, zodat er geen speciale Constant Current driver nodig is. Het andere type heeft een driver met constante spanning nodig om goed te werken. Op deze manier kunnen de LED strips worden aangestuurd met elk van deze controllers: PWM, RF, WI-FI, Zigbee 3.0 (Philips Hue), 0-10V of DMX512.

SMD 5050

Het drievoudige type 5050 SMD LED produceert drie keer zoveel licht en kan meerdere kleuren licht produceren, met één LED. Hij verbruikt echter ook drie keer zoveel energie. Dit maakt het een goede keuze voor RGB-kleurige LED’s omdat ze zorgen voor een perfecte menging van kleuren, maar is niet geschikt als u wilt besparen op stroomverbruik of geen behoefte hebt aan al die extra helderheid/kleurmogelijkheden.

SMD 3528

De goedkopere en kleinere SMD LED 3528 is een enkele led chip die minder energie verbruikt, maar ook een lagere lichtopbrengst heeft. Dit kan echter worden gecompenseerd wanneer u meer modules op één strip plaatst om een groter aantal lampen te creëren. Het is de perfecte keuze als u op zoek bent naar leds in uw decoratieve verlichtingsprojecten omdat het kleuren van hoge kwaliteit produceert!

SMD 3014

SMD3014 heeft een mid Power LED chip. Deze chipset is geschikt voor indirecte verlichting naast uw standaard verlichting, en kan op meerdere manieren gebruikt worden zoals functioneel licht. Deze module is zeer compact, zodat er meer leds op één strip passen.

SMD 2835

SMD 2835 lijkt op de 3528 versie maar is veel krachtiger in termen van lichtopbrengst. Deze hoge flux en efficiëntie resulteert zowel in een hogere intensiteit dan SMD 3528, maar ook in een iets hoger stroomverbruik per LED. Laat u hierdoor niet misleiden, want deze chips zijn nog efficiënter – ze produceren meer lumen voor elke verbruikte watt dan hun kleinere tegenhanger (SMD).

Hoe gebruik je SMD LED strips?

Zoals alle LED’s zijn ook SMD LED strips heel veelzijdig en kunnen ze op allerlei manieren gebruikt worden. Enkele veel voorkomende toepassingen zijn:

  • Onder kastverlichting
  • Accentverlichting
  • Taakverlichting
  • Vitrineverlichting
  • Inhamverlichting
  • Bewegwijzeringsverlichting
  • Trapverlichting

Met zo veel gebruiksmogelijkheden, is het geen wonder dat SMD LED strips een van de populairste soorten LED’s op de markt van vandaag zijn geworden! Een belangrijk ding om in gedachten te houden bij het gebruik van SMD LED strips is dat ze een goede voeding nodig hebben. Zonder een kwaliteitsvoeding zullen je LED’s niet zo goed presteren als ze zouden kunnen en kunnen ze zelfs beschadigd worden.

cshow

Hoe werkt een SMD LED?

Een SMD LED is een soort LED die bestaat uit een kleine chip die op een printplaat bevestigd is. De chip is meestal gemaakt van halfgeleidermateriaal zoals silicium en germanium. De term SMD staat voor “surface-mount device”

Het belangrijkste voordeel van een SMD LED boven andere soorten LED’s is dat ze veel gemakkelijker te monteren en nemen niet veel plaats in. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in elektronische apparatuur zoals mobiele telefoons, laptops, en digitale camera’s.

SMD LED’s zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid van kleuren, waaronder rood, groen, blauw en wit. Ze zijn ook te vinden in verschillende vormen en maten. Het meest voorkomende type de SMD LED is de 5050 LED, dat is een vierkante LED die 5,0 mm x 5,0 mm groot is.

Worden SMD LEDs heet?

SMD LED’s worden niet zo heet als traditionele gloeilampen, maar ze kunnen nog steeds warm aanvoelen. Het is belangrijk dit in gedachten te houden bij het kiezen van een plaats voor je SMD LED.

Als je een SMD LED zoekt die niet zo heet wordt, overweeg dan het gebruik van een PCB met aluminium kern. Aluminium kernprintplaten zijn ontworpen om warmte beter af te voeren dan traditionele printplaten.

Wat is de levensduur van een SMD LED strip?

Een SMD LED strip heeft een levensduur van ongeveer 50.000 uur. Dit is aanzienlijk langer dan de levensduur van een traditionele gloeilamp, die slechts ongeveer 1.000 uur bedraagt.

Zijn SMD LED’s dimbaar?

Ja, SMD LED’s zijn dimbaar. Je hebt er echter wel een speciale LED dimmer voor nodig. niet alle LED dimmers zijn geschikt voor SMD LED’s.

Heb ik een speciale voeding nodig voor mijn SMD LED strip?

Nee, je hebt geen speciale voeding nodig voor je SMD LED strip. elke 12V gelijkstroomvoeding van goede kwaliteit werkt prima.

Wat is het verschil tussen een SMD LED en een gewone LED?

Het belangrijkste verschil tussen een SMD LED en een gewone LED is dat een SMD LED een veel kleinere voetafdruk heeft. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in toepassingen waar ruimte schaars is.

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning