Lumen naar watt omrekenen voor een LED-lamp

In de specificaties van veel van onze lampen staat vermeld met welk type lamp de LED lamp vergelijkbaar is. We vergelijken vaak de lichtopbrengst van een 40 of 60 Watt gloeilamp of halogeenspot, afhankelijk van waar de lamp wordt gebruikt voor verlichtingsdoeleinden. De juiste aanduiding hiervoor is Lumen en deze getallen worden groter weergegeven dan watts, zodat u kunt zien hoeveel feller de ene kan zijn dan de andere wanneer u ze naast elkaar bekijkt.

Wij zijn er trots op veel producten van hoge kwaliteit aan te bieden, zoals onze LED lampen. Ons team van experts begrijpt dat consumenten het beste product willen voor hun behoeften en budget. Daarom bieden wij gedetailleerde informatie over alle specificaties die elke lamp heeft, zodat u kunt vinden wat geschikt is voor uw situatie voordat u een aankoopbeslissing neemt! Een goede manier om te begrijpen hoe helder een LED-lamp zal zijn in vergelijking met andere lampen op de markt is door te kijken naar lumen: 470 betekent in dit geval dat het meer dan 75% helderder licht uitstraalt dan een 40 watt gloeilamp of halogeen equivalent zou uitstralen.

De nieuwe Milight LED’s hebben zeer specifieke kenmerken die hen onderscheiden van sommige modellen van de concurrentie – waaronder betere helderheidsniveaus (470lm).

Lichtsterkte lumen badkamer

Wat is Lumen?

Lumen is een meeteenheid voor de totale hoeveelheid licht die door een voorwerp wordt uitgestraald. Wattage meet hoeveel energie er nodig is om kunstlicht te produceren, en dit getal kan worden vergeleken met lumen. Als u een bepaald type lamp in uw huis of kantoorgebouw moet vervangen door een ander, is het handig om te weten welk wattage overeenkomt met hetzelfde niveau van lichtstroom om u te helpen bij het kiezen van de juiste LED lamp.

Lumen kan worden gebruikt als een indicator voor wattage in LED-verlichting – hoe hoger de lumenwaarde (bijv. 20), hoe minder stroom deze verbruikt dan een lamp met lagere waarden zoals 12 of 14. Een lamp van 1.000 lumen geeft meer lux op uw bureau dan een lamp van 500 lumen met dezelfde stralingshoek, maar als u minder energie wilt verbruiken, kunt u beter een dichterbij gelegen lamp nemen omdat die over het algemeen minder lumen uitstralen – koop dus verstandig.

Is Lumen belangrijker dan Watt?

De beste manier om een lamp te kiezen is op basis van de Lumen output. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht er wordt uitgestraald en verbruikt op uw elektriciteitsrekening. Als u bijvoorbeeld in een gebied woont met weinig natuurlijk zonlicht, kan het zinvol zijn om lampen met een hoog aantal lumen te gebruiken of te overwegen om zonnepanelen op uw dak te installeren.

De hoeveelheid energie die een lamp verbruikt kan worden gemeten in Watt; maar hoe zit het met de hoeveelheid licht die elke individuele Watt geeft? Dat is precies waarom Luminosity Rating (gemeten als LUMENS) bestaat: niet alleen voor de gezondheid van ons gezichtsvermogen, maar ook omdat we genoeg helderheid willen tijdens de avonduren wanneer er buiten geen natuurlijk daglicht meer is.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Dit zal grotendeels afhangen van de grootte van uw kamer en de vorm ervan. In een keuken zult u bijvoorbeeld meer lumen willen dan in een kantoor, omdat keukens meer zicht nodig hebben voor kooktaken zoals het snijden van groenten of de afwas. Dit heeft niet alleen invloed op het aantal benodigde lampen, maar ook op het type lamp: lampen met een groot bereik geven veel zachter licht dan lampen met een klein lichtbereik (zoals uplights).

Als u wilt weten hoeveel lampen er nodig zijn voor een kamer, kunt u dat als volgt te weten komen. Neem eerst de gewenste lichtsterkte en vermenigvuldig die met de oppervlakte (m2). Deel dat vervolgens door het aantal lumen per lamp. Trek tenslotte 1 af van dit totaal, omdat er altijd één lamp minder is dan wat nodig is, omdat de lamp op een gegeven moment brandt als hij in gebruik is.

Hier is een tabel met het totale aantal lumen per vierkante meter dat door deskundigen wordt aanbevolen:

Ruimte Aantal lumen
Woonkamer (zitgedeelte) 1500 – 3000 lumen
Woonkamer (eetgedeelte) 3000 – 6000 lumen
Keuken 5000 – 10.000 lumen
Slaapkamer 2000 – 4000 lumen
Badkamer 4000 lumen
Kantoor 3000 – 6000 lumen

Vergelijk lumen en watt met een lumen tabel

Lumen en wattage zijn twee verschillende manieren om lichtintensiteit te meten, maar het kan moeilijk zijn de waarden voor deze grootheden te vergelijken omdat ze niet één op één met elkaar overeenkomen. Het aantal lumen van een gloeilamp is bijvoorbeeld afhankelijk van het spanningsniveau, wat betekent dat u, om te meten hoeveel energie dit type lamp verbruikt, moet uitzoeken welk soort spanning elk afzonderlijk model gebruikt voordat u ze met elkaar kunt vergelijken.

Om lumen naar watt om te rekenen moet je weten met welke soort lamp je te maken hebt. Is dit een ouderwetse gloeilamp, een halogeenlamp of een led-lamp? Vergelijk lumen en watt voor een gloeilamp en led-lamp met onderstaande lumen tabel voor led- en gloeilampen. Bij ledstrips wordt de lichtopbrengst overigens aangegeven in lumen per meter.

Gloeilamp wattage

Led lamp wattage

Lichtopbrengst

15 watt

1,2 watt

100 – 150 lumen

25 watt

2 – 3 watt

200 – 300 lumen

40 watt

4 – 8 watt

400 – 500 lumen

60 watt

9 watt

700 – 800 lumen

75 watt

10 watt

900 – 1100 lumen

De hoeveelheid licht die een gloei-, halogeen- of LED-lamp produceert, wordt gemeten in lumen. Wattage meet alleen hoeveel energie de lamp verbruikt en kan niet worden gebruikt om de helderheid te meten vanwege de variatie tussen lampen. Om te weten te komen welk type verlichting het best aan uw behoeften beantwoordt, moet u lampen vergelijken op basis van het aantal geproduceerde lumen. Op die manier weet een klant dat als hij een oude gloeilamp van 30 watt vervangt door een nieuwe fluorescentielamp van 60 lumen (equivalent), deze er minder helder uitziet dan verwacht, maar in feite minder energie verbruikt! Energiebesparende opties zijn er tegenwoordig in overvloed, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over lagere wattages – zorg er gewoon voor dat u meer bruikbaar licht krijgt van het juiste armatuur.

Het omrekenen van het wattage van een gloei-, halogeen- en led-lamp is eenvoudig met onze handige LED lamp Watt tabel. Als u watts wilt omrekenen naar lumen voor een LED zonder een lumen tabel te hoeven raadplegen, vermenigvuldigt u gewoon met 100.

Al sinds de uitvinding van elektriciteit gebruiken we watt om te meten hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Het omrekenen van al die watts naar lumen kan voor veel mensen lastig zijn waardoor ze uiteindelijk een LED lamp kopen die niet aan hun wensen of behoeften voldoet. Gelukkig weet u nu net zo goed als ik hoe u deze metingen moet omrekenen en welke lichtopbrengst het beste bij uw specifieke toepassing past.

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning

🔢 Hoe bereken je lumen naar watt?

Om lumen naar watt om te rekenen moet je weten met welke soort lamp je te maken hebt. Is dit een ouderwetse gloeilamp, een halogeenlamp of een led-lamp? Vergelijk lumen en watt voor een gloeilamp en led-lamp met onze handige lumen tabel.

🔢 Hoe bepaal je de benodigde lichtsterkte in lumen?

Welke lichtopbrengst je precies nodig hebt (en dus welke leds je nodig hebt) hangt af van de lichtsterkte die je wenst en de grootte van de ruimte die verlicht moet worden. Bekijk onze handige richtlijnen voor verschillende ruimtes en activiteiten.

🔢 Hoe kun je watt naar lumen omrekenen?

Bekijk onze handige led-lamp watt tabel. Wil je watt omrekenen naar lumen zonder een lumen tabel te hoeven raadplegen? Je kunt simpelweg de hoeveelheid watt vermenigvuldigen met 100 om een redelijk goede inschatting te maken.