Led-verlichting: wattage vergelijken met gloeilampen en halogeenlampen

Bij het kiezen van de juiste led-lamp zijn er een aantal zaken waar je op moet letten: de fitting, de lichttemperatuur en het wattage. Als je jouw oude gloeilampen of halogeenlampen gaat vervangen door led-lampen, kan het lastig zijn om te weten wat het wattage van je nieuwe lampen moet zijn. Een gloeilamp van 25 watt heeft namelijk een heel andere lichtopbrengst dan een Milight led-lamp van 25 watt. Wil je led-verlichting vergelijken met gloeilampen en halogeenlampen, wil je een vergelijking zien van leds met watt en lumen, of wil je weten van het laagste wattage van een led-lamp kan zijn? Lees dan snel verder!

Vergelijking watt led-lamp, gloeilamp en hallogeenlamp

Wat is het wattage bij LED lampen?

Het wattage (de hoeveelheid watt) geeft aan wat het vermogen van de lamp is, oftewel hoeveel energie deze per seconde verbruikt. Het vermogen van een lamp hangt nauw samen met de lichtopbrengst. Een lamp met een hoger wattage geeft dus meer licht dan een vergelijkbare lamp met een lager wattage. Omdat led-lampen minder energie verbruiken dan traditionele gloeilampen, is bij led-verlichting het wattage een stuk lager dan bij een gloeilamp die dezelfde lichtopbrengst heeft. Om een vergelijking van de hoeveelheid watt van een led-lamp en een gloeilamp te maken, kun je het beste gebruikmaken van een tabel. Vaak wordt op de verpakking van een led-lamp ook aangegeven welk wattage gloeilamp het equivalent is.

Vergelijking: watt van een led-lamp, gloeilamp en halogeenlamp

In onderstaande tabel zie je een vergelijking van leds met watt en lumen. Ook kun je hierin een led vergelijken met een halogeenlamp en een gloeilamp wat betreft het wattage en de bijbehorende lichtopbrengst (in lumen). Kun je geen led-lamp vinden met het gewenste vermogen? Combineer dan een lamp met een hoger vermogen met een dimmer. Zo kun je zelf voor de gewenste hoeveelheid licht zorgen. Het laagste wattage van een led-lamp is 1,5 watt. Dit geeft een lichtopbrengst van 150 lumen.

Lichtopbrengst

Gloeilamp vermogen

Halogeenlamp vermogen 

Led-lamp vermogen

450 Lumen

40 Watt

29 Watt

5 Watt

800 Lumen

60 Watt

43 Watt

10 Watt

1100 Lumen

75 Watt

53 Watt

15 Watt

1600 Lumen

100 Watt

72 Watt

19 Watt

Houd er ook rekening mee dat led-lampen vaak iets duurder zijn om aan te schaffen, maar wel veel langer mee gaan dan gloei- en halogeenlampen. Zo heeft een gloeilamp een gemiddelde levensduur van 750 uur en gaat een halogeenlamp ongeveer 1000 uur mee, terwijl een led-lamp gemiddeld een levensduur heeft van maar liefst 50.000 uur (!) Dat, gecombineerd met het lage energieverbruik, zorgt ervoor dat je met led-verlichting uiteindelijk een stuk goedkoper uit bent.

Het vermogen van led-strips

Bij led-strips zit het net even anders. Hierbij wordt namelijk meestal niet het vermogen gegeven in watt, maar de spanning in volt. Led-strips zijn verkrijgbaar met een voltage van 12 of 24. De lichtopbrengst van een led-strip is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid leds per strekkende meter. Ze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met 60 leds per meter of met 120 leds per meter. Hoe meer leds per strekkende meter de led-strip heeft, hoe hoger de lichtopbrengst is per meter. Led-strips met meer leds per meter zijn meestal wel wat duurder.

Met deze informatie kun je makkelijk een led vergelijken met een halogeen- of gloeilamp. Of je nou op zoek bent naar sfeerverlichting of functionele verlichting; led-strips of wifi spotjes – in het assortiment led-verlichting van Ledstripkoning.nl vind je vast wat je zoekt, dus neem snel een kijkje!

Wat is LED-verlichting wattage en waarom is het belangrijk?

Wat is LED-verlichting wattage?
Het wattage van LED-verlichting is de hoeveelheid stroom die een lamp gebruikt om licht uit te stralen. Dit wordt gemeten in watts (W). Het wattage van LED-verlichting kan variëren afhankelijk van de grootte en de toepassing van de lamp.

Waarom is het belangrijk om het wattage van LED-verlichting te begrijpen?
Het begrijpen van het wattage van LED-verlichting is belangrijk om de juiste lamp voor uw behoeften te kiezen en om uw energierekening te verlagen. Het wattage bepaalt immers hoeveel stroom de lamp verbruikt en dus ook hoeveel geld u bespaart op uw energierekening.

Belangrijke informatie:

 • Het wattage van LED-verlichting bepaalt de hoeveelheid stroom die een lamp verbruikt
 • Hoe lager het wattage, hoe lager de energierekening
 • Het kiezen van de juiste wattage is afhankelijk van de grootte en de toepassing van de lamp
Hoe kies ik het juiste wattage voor mijn LED-verlichting?

Hoe bepaal ik welk wattage ik nodig heb voor mijn LED-verlichting?
Het bepalen van het juiste wattage voor uw LED-verlichting hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte die u wilt verlichten en het gewenste lichtniveau. Over het algemeen geldt dat hoe groter de ruimte, hoe hoger het wattage moet zijn om voldoende licht te bieden.

Welke factoren spelen een rol bij het kiezen van het juiste wattage voor mijn LED-verlichting?
De volgende factoren spelen een rol bij het kiezen van het juiste wattage voor uw LED-verlichting:

 • De grootte van de ruimte
 • De gewenste lichtintensiteit
 • De toepassing van de verlichting (bijvoorbeeld kantoor, woonkamer, badkamer, enz.)
Wat zijn de verschillende wattageopties voor LED-verlichting?

Welke wattageopties zijn beschikbaar voor LED-verlichting?
LED-verlichting is verkrijgbaar in een breed scala aan wattage-opties, variërend van 1 watt tot 100 watt of meer. Het juiste wattage voor uw LED-verlichting hangt af van de toepassing en de grootte van de ruimte die u wilt verlichten.

Zijn hogere wattages altijd beter voor LED-verlichting?
Niet noodzakelijk. Hogere wattages kunnen meer licht uitstralen, maar ze verbruiken ook meer stroom en kunnen duurder zijn. Het is belangrijk om het juiste wattage te kiezen voor uw specifieke behoeften om geld te besparen op uw energierekening en om uw ecologische voetafdruk te verminderen.

Welke wattageopties zijn het meest geschikt voor specifieke toepassingen?
De meest geschikte wattageopties voor specifieke toepassingen zijn onder meer:

 • 1-5 watt: Geschikt voor accentverlichting of als nachtlampje
 • 6-10 watt: Geschikt voor sfeerverlichting in de woonkamer of slaapkamer
 • 11-15 watt: Geschikt voor algemene verlichting in kleinere ruimtes zoals badkamers of gangen
 • 16-20 watt: Geschikt voor algemene verlichting in middelgrote ruimtes zoals keukens of eetkamers
 • 20+ watt: Geschikt voor algemene verlichting in grote ruimtes zoals kantoren of vergaderruimtes

Belangrijke informatie:

 • LED-verlichting is verkrijgbaar in een breed scala aan wattage-opties
 • Hogere wattages kunnen meer licht uitstralen, maar verbruiken ook meer stroom en kunnen duurder zijn
 • Het kiezen van het juiste wattage hangt af van de toepassing en de grootte van de ruimte
Hoe kan ik het wattage van mijn LED-verlichting verminderen?

Hoe kan ik het wattage van mijn LED-verlichting verminderen?
Er zijn verschillende manieren om het wattage van uw LED-verlichting te verminderen en zo geld te besparen op uw energierekening. Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen is door de lampen te vervangen door lampen met een lager wattage. Daarnaast kunt u gebruik maken van dimmers of timers om de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald te beperken.

Zijn er andere manieren om het wattage van mijn LED-verlichting te verminderen?
Ja, er zijn nog andere manieren om het wattage van uw LED-verlichting te verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van reflectoren of lenzen om het licht te concentreren en zo minder wattage te gebruiken. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van sensoren die de verlichting automatisch uitschakelen wanneer er niemand in de ruimte is.

Hoe weet ik welke wattage ik moet verminderen?
Het verminderen van het wattage hangt af van de hoeveelheid licht die nodig is voor uw specifieke toepassing. Het is belangrijk om te weten welk wattage u momenteel gebruikt en welk wattage u nodig heeft om de gewenste hoeveelheid licht te produceren. U kunt hiervoor de handleiding van uw LED-lamp raadplegen of een professional raadplegen voor advies.

Belangrijke informatie:

 • Het vervangen van lampen door lampen met een lager wattage is een eenvoudige manier om het wattage van uw LED-verlichting te verminderen
 • Dimmers, timers, reflectoren, lenzen en sensoren kunnen ook worden gebruikt om het wattage te verminderen
 • Het juiste wattage om te verminderen hangt af van de hoeveelheid licht die nodig is voor uw specifieke toepassing
Hoe beïnvloedt wattage de helderheid van LED-verlichting?

Hoe beïnvloedt wattage de helderheid van LED-verlichting?
Het wattage van LED-verlichting beïnvloedt de helderheid van de verlichting. Over het algemeen geldt: hoe hoger het wattage, hoe helderder de verlichting. Dit komt doordat hogere wattages meer stroom verbruiken en dus meer licht uitstralen.

Hoe kan ik de helderheid van mijn LED-verlichting bepalen?
De helderheid van LED-verlichting wordt gemeten in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de verlichting. Het is belangrijk om te weten hoeveel lumen u nodig heeft voor uw specifieke toepassing om de juiste helderheid te bereiken.

Zijn hogere wattages altijd nodig voor helderdere LED-verlichting?
Niet noodzakelijk. LED-verlichting is ontworpen om energiezuinig te zijn en kan helderder zijn dan traditionele verlichting bij lagere wattages. Het is belangrijk om te kijken naar het aantal lumen dat de LED-lamp produceert in plaats van alleen naar het wattage.

Belangrijke informatie:

 • Hogere wattages leiden tot helderdere LED-verlichting
 • De helderheid van LED-verlichting wordt gemeten in lumen
 • Het aantal lumen is belangrijker dan het wattage voor het bepalen van de helderheid van LED-verlichting

7

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn LED-verlichting de juiste helderheid heeft?

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn LED-verlichting de juiste helderheid heeft?
Om ervoor te zorgen dat uw LED-verlichting de juiste helderheid heeft, moet u rekening houden met de volgende factoren:

 • De grootte van de ruimte die u wilt verlichten
 • De gewenste hoeveelheid licht die nodig is voor uw specifieke toepassing
 • De hoogte van het plafond
 • De kleur van de muren en plafonds in de ruimte

Wat zijn de aanbevolen lumen per vierkante meter voor verschillende toepassingen?
De aanbevolen lumen per vierkante meter hangen af van de toepassing en de grootte van de ruimte. Hieronder volgt een algemene richtlijn voor enkele veelvoorkomende toepassingen:

 • Woonkamer: 1000-2000 lumen per vierkante meter
 • Keuken: 2000-3000 lumen per vierkante meter
 • Badkamer: 4000-5000 lumen per vierkante meter
 • Werkruimte: 3000-5000 lumen per vierkante meter
 • Magazijn: 5000-10000 lumen per vierkante meter

Belangrijke informatie:

 • De grootte van de ruimte, de gewenste hoeveelheid licht, de hoogte van het plafond en de kleur van de muren en plafonds beïnvloeden de helderheid van LED-verlichting
 • De aanbevolen lumen per vierkante meter hangen af van de toepassing en de grootte van de ruimte
 • Een algemene richtlijn voor de aanbevolen lumen per vierkante meter voor veelvoorkomende toepassingen is beschikbaar
Wat is het verschil tussen wattage en stroomverbruik bij LED-verlichting?

Wat is het verschil tussen wattage en stroomverbruik bij LED-verlichting?
Het wattage van LED-verlichting verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die de lamp gebruikt om licht te produceren, terwijl het stroomverbruik verwijst naar de totale hoeveelheid elektriciteit die door de lamp wordt verbruikt. Het stroomverbruik wordt beïnvloed door het wattage van de lamp en de duur van de tijd dat de lamp aan staat.

Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn LED-verlichting verminderen?
Er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik van uw LED-verlichting te verminderen, waaronder:

 • Het verminderen van het wattage van de lampen
 • Het gebruik van dimmers en timers
 • Het uitschakelen van de verlichting wanneer deze niet in gebruik is
 • Het gebruik van bewegingssensoren om de verlichting automatisch uit te schakelen wanneer er niemand in de ruimte is

Zijn LED-lampen altijd energiezuiniger dan traditionele lampen?
Ja, LED-lampen zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele lampen omdat ze minder elektriciteit gebruiken om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. LED-lampen hebben ook een langere levensduur dan traditionele lampen, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Hierdoor bespaart u niet alleen op energiekosten, maar ook op vervangingskosten.

Belangrijke informatie:

 • Het wattage van LED-verlichting verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die de lamp gebruikt om licht te produceren, terwijl het stroomverbruik verwijst naar de totale hoeveelheid elektriciteit die door de lamp wordt verbruikt
 • Er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik van uw LED-verlichting te verminderen, waaronder het verminderen van het wattage van de lampen, het gebruik van dimmers en timers, het uitschakelen van de verlichting wanneer deze niet in gebruik is, en het gebruik van bewegingssensoren om de verlichting automatisch uit te schakelen wanneer er niemand in de ruimte is
 • LED-lampen zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele lampen en hebben een langere levensduur