Led-verlichting: wattage vergelijken met gloeilampen en halogeenlampen

Bij het kiezen van de juiste led-lamp zijn er een aantal zaken waar je op moet letten: de fitting, de lichttemperatuur en het wattage. Als je jouw oude gloeilampen of halogeenlampen gaat vervangen door led-lampen, kan het lastig zijn om te weten wat het wattage van je nieuwe lampen moet zijn. Een gloeilamp van 25 watt heeft namelijk een heel andere lichtopbrengst dan een Milight led-lamp van 25 watt. Wil je led-verlichting vergelijken met gloeilampen en halogeenlampen, wil je een vergelijking zien van leds met watt en lumen, of wil je weten van het laagste wattage van een led-lamp kan zijn? Lees dan snel verder!

Vergelijking watt led-lamp, gloeilamp en hallogeenlamp

Wat is het wattage bij LED lampen?

Het wattage (de hoeveelheid watt) geeft aan wat het vermogen van de lamp is, oftewel hoeveel energie deze per seconde verbruikt. Het vermogen van een lamp hangt nauw samen met de lichtopbrengst. Een lamp met een hoger wattage geeft dus meer licht dan een vergelijkbare lamp met een lager wattage. Omdat led-lampen minder energie verbruiken dan traditionele gloeilampen, is bij led-verlichting het wattage een stuk lager dan bij een gloeilamp die dezelfde lichtopbrengst heeft. Om een vergelijking van de hoeveelheid watt van een led-lamp en een gloeilamp te maken, kun je het beste gebruikmaken van een tabel. Vaak wordt op de verpakking van een led-lamp ook aangegeven welk wattage gloeilamp het equivalent is.

Vergelijking: watt van een led-lamp, gloeilamp en halogeenlamp

In onderstaande tabel zie je een vergelijking van leds met watt en lumen. Ook kun je hierin een led vergelijken met een halogeenlamp en een gloeilamp wat betreft het wattage en de bijbehorende lichtopbrengst (in lumen). Kun je geen led-lamp vinden met het gewenste vermogen? Combineer dan een lamp met een hoger vermogen met een dimmer. Zo kun je zelf voor de gewenste hoeveelheid licht zorgen. Het laagste wattage van een led-lamp is 1,5 watt. Dit geeft een lichtopbrengst van 150 lumen.

Lichtopbrengst

Gloeilamp vermogen

Halogeenlamp vermogen 

Led-lamp vermogen

450 Lumen

40 Watt

29 Watt

5 Watt

800 Lumen

60 Watt

43 Watt

10 Watt

1100 Lumen

75 Watt

53 Watt

15 Watt

1600 Lumen

100 Watt

72 Watt

19 Watt

Houd er ook rekening mee dat led-lampen vaak iets duurder zijn om aan te schaffen, maar wel veel langer mee gaan dan gloei- en halogeenlampen. Zo heeft een gloeilamp een gemiddelde levensduur van 750 uur en gaat een halogeenlamp ongeveer 1000 uur mee, terwijl een led-lamp gemiddeld een levensduur heeft van maar liefst 50.000 uur (!) Dat, gecombineerd met het lage energieverbruik, zorgt ervoor dat je met led-verlichting uiteindelijk een stuk goedkoper uit bent.

Het vermogen van led-strips

Bij led-strips zit het net even anders. Hierbij wordt namelijk meestal niet het vermogen gegeven in watt, maar de spanning in volt. Led-strips zijn verkrijgbaar met een voltage van 12 of 24. De lichtopbrengst van een led-strip is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid leds per strekkende meter. Ze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met 60 leds per meter of met 120 leds per meter. Hoe meer leds per strekkende meter de led-strip heeft, hoe hoger de lichtopbrengst is per meter. Led-strips met meer leds per meter zijn meestal wel wat duurder.

Met deze informatie kun je makkelijk een led vergelijken met een halogeen- of gloeilamp. Of je nou op zoek bent naar sfeerverlichting of functionele verlichting; led-strips of wifi spotjes – in het assortiment led-verlichting van Ledstripkoning.nl vind je vast wat je zoekt, dus neem snel een kijkje!

💡 Wat is het wattage bij LED lampen?

Het wattage (de hoeveelheid watt) geeft aan wat het vermogen van de lamp is, oftewel hoeveel energie deze per seconde verbruikt. Het vermogen van een lamp hangt nauw samen met de lichtopbrengst. Een lamp met een hoger wattage geeft dus meer licht dan een vergelijkbare lamp met een lager wattage. Omdat led-lampen minder energie verbruiken dan traditionele gloeilampen, is bij led-verlichting het wattage een stuk lager dan bij een gloeilamp die dezelfde lichtopbrengst heeft.

💡 Wat is belangrijk bij vervangen LED lampen?

Bij het kiezen van de juiste led-lamp zijn er een aantal zaken waar je op moet letten: de fitting, de lichttemperatuur en het wattage.

💡 Ik kan geen LED-lamp vinden met het gewenste vermogen, wat nu?

Kun je geen led-lamp vinden met het gewenste vermogen? Combineer dan een lamp met een hoger vermogen met een dimmer. Zo kun je zelf voor de gewenste hoeveelheid licht zorgen. Het laagste wattage van een led-lamp is 1,5 watt. Dit geeft een lichtopbrengst van 150 lumen.

💡 Hoe werkt het vermogen bij LED strips?

Bij ledstrips wordt meestal niet het vermogen gegeven in watt, maar de spanning in volt. Ledstrips zijn verkrijgbaar met een voltage van 12 of 24. De lichtopbrengst van een ledstrip is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid leds per strekkende meter. Ze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met 60 leds per meter of met 120 leds per meter. Hoe meer leds per strekkende meter de led-strip heeft, hoe hoger de lichtopbrengst is per meter.