Meerdere LED strips aansluiten, dit moet je weten!

Meerdere LED strips aansluiten roept veel vragen op. Hoewel het op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is het niet zo erg. Aan de hand van deze blog gaan we je op weg helpen om zelf meerdere LED strips aan te sluiten.

Hoe moet je LED strips aansluiten?

Je kunt verschillende manieren gebruiken om meerdere LED strips met elkaar te verbinden. De meest gebruikelijke manier is het gebruik van een connector. Connectoren zijn er in verschillende vormen en maten, dus zorg ervoor dat je de juiste voor je LED strips krijgt. Een andere manier om meerdere LED strips met elkaar te verbinden is door ze aan elkaar te solderen. Dit vereist enige kennis en vaardigheden, maar het is een meer permanente oplossing.

Als je meer wilt weten over het verbinden van meerdere LED strips, lees dan verder!

ℹ️ LED strip verlengen »

Meerder LED strips aansluiten

Meerdere LED strips verbinden met een connector

De meest gebruikelijke manier om meerdere LED strips met elkaar te verbinden is door met behulp van een connector. Connectoren zijn er in verschillende vormen en maten, dus zorg ervoor dat je de juiste voor je LED strips krijgt. Er zijn twee hoofdtypen verbinders: 2-pins en 3-pins.

2-pins verbinders worden gebruikt om de positieve (rood) en negatieve (zwart) draden van de LED strip met elkaar te verbinden. 3-pins verbindingsstekkers worden gebruikt om de positieve (rood), negatieve (zwart), en aarde (wit) draden van de LED strip met elkaar te verbinden.

Om meerdere LED strips met een verbindingsstukje te verbinden breng je de positieve (rood) en negatieve (zwart) draden van elke strip op elkaar aan en draai ze in elkaar. Gebruik dan een verbindingsstuk om ze aan elkaar te verbinden.

ℹ️ LED strip bevestigen »

Meerdere LED strips verbinden door te solderen

Een andere manier om meerdere LED strips met elkaar te verbinden is door te solderen. Dit is iets moeilijker dan het gebruik van verbindingsstukken, maar het zal een sterkere verbinding tot stand brengen.

Om meerdere LED strips met elkaar te verbinden door te solderen, strip je eerst de positieve (rood) en negatieve (zwart) draden van elke strip. Draai dan de positieve (rode) draden in elkaar en de negatieve (zwarte) draden in elkaar. Soldeer elke verbinding en bedek ze met krimpkous. Gebruik tenslotte elektrische tape om de verbindingen vast te zetten.

Als je je LED strip op een wisselstroombron wilt aansluiten, moet je een gelijkrichterbrug gebruiken. Verbind de positieve (rode) draad van de LED strip met een van de aansluitpunten van de brug, en verbind de negatieve (zwarte) draad met het andere knooppunt. Verbind de wisselstroomvoeding met de ingangsklemmen van de brug.

Om je LED strip op een gelijkspanningsbron aan te sluiten, verbind je de positieve (rode) draad van de LED strip met de positieve aansluitklem van de voedingsbron, en de negatieve (zwarte) draad met de negatieve aansluitklem van de voedingsbron.

ℹ️ LED strip solderen »

LED strip in serie aansluiten

Wanneer je meerdere LED strips gaat aansluiten adviseren wij om de LED strips in serie aan te sluiten. Zo kun je de maximale lengte van je LED strip bepalen. Bij serieschakeling geldt het volgende:

De spanning van je voedingsbron moet hoger zijn dan de som van alle spanningen van je LED strips. Bijvoorbeeld, als je 2 LED strips hebt met een spanning van 12 Volt, heb je een voedingsbron nodig met minstens 24 Volt.

De maximale stroomsterkte van je voeding moet hoger zijn dan de totale stroomsterkte van je LED strips. De stroomsterkte wordt bepaald door het aantal LED’s en hun wattage. Bijvoorbeeld, als je 2 LED strips hebt met 10 LED’s en elk 1 Watt, dan heb je een voeding nodig die minstens 4 Ampère kan leveren (10×0,4=4).

ℹ️ LED strip voeding 12 of 24 volt »

LED strip in parallel aansluiten

Mocht je de LED strips parallel moeten aansluiten, dan vraagt dit een andere aanpak. Meerdere LED strips worden rechtstreeks op dezelfde voeding aangesloten. Hiervoor kun je een verloopsplitsingskabel gebruiken. Zo krijgt elke LED strip direct stroom. Op deze manier heb je de mogelijkheid om je voedingspunt centraal te maken en van daaruit al dan niet met een krachtiger voedingsadapter te werken. Hoe krachtig die moet zijn, kunnen we berekenen.

Je begint met het totale wattage van al je LED strips bij elkaar op te tellen. Laten we zeggen dat je 3 LED strips van elk 10 Watt gaat gebruiken. Dan heb je een voeding nodig die minstens 30 Watt aankan (10+10+10=30).

Je kijkt ook naar de maximale stroomsterkte die je voeding kan leveren. Het amperage wordt bepaald door het aantal LED’s en de lengte van de stroken. Om de maximale stroomsterkte te berekenen neem je het totale aantal LED’s (30 in ons voorbeeld) en deelt dat door 1000. Dit geeft je de maximale stroomsterkte in Ampère. In ons voorbeeld 30/1000=0,03A of 3mA. We hebben dus een voeding nodig die minstens 3mA kan leveren.

Wil je zeker zijn, dan neem je iets meer marge en kies je een voeding met iets meer vermogen dan nodig is. Dit is niet alleen veiliger, maar levert ook vaak een betere lichtopbrengst op. Ons advies is daarom een voeding te kiezen met een vermogen van 40 Watt of meer en een amperage van 5mA of meer als je tot 50 m aan LED strips. Hiermee ben je verzekerd van een mooi en veilig resultaat!

ℹ️ LED strip verbruik »

cshow

Meerdere LED strips bedienen met 1 afstandsbediening

Het afzonderlijk bedienen van meerdere LED strips met 1 afstandsbediening is mogelijk met de meeste soorten LED strips. Je doet dit door de verschillende strips met hun eigen controller te verbinden. Deze worden dan op de voeding aangesloten. Tenslotte verbind je de controller van de eerste LED strip met de ontvanger van de afstandsbediening. Heb je meer dan 1 ontvanger? Verbind dan de controller van de tweede LED strip met de tweede ontvanger, enzovoort. Nu kun je alle LED strips afzonderlijk van elkaar bedienen met 1 afstandsbediening!

ℹ️ LED strip met afstandsbediening »

Let op: het is niet mogelijk om alle LED strips tegelijk te dimmen met 1 afstandsbediening als ze op deze manier verbonden zijn. Dat komt omdat elke controller maar met 1 afstandsbediening kan worden bediend. Dus als je al je LED strips tegelijk wilt kunnen dimmen, dan moet je voor elke controller een afstandsbediening kopen.

Wil je al je LED strips tegelijk kunnen dimmen, dan moet je voor elke controller een afstandsbediening kopen.

Waar moet je een LED strip doorknippen?

Past een LED strip nét niet helemaal? Geen probleem, je kunt ze gewoon op maat knippen. Afhankelijk van de soort strook worden deze meestal om de 5 of 10 cm geplaatst. Je kunt de strook op deze punten gemakkelijk afknippen met een gewone schaar. Naast de snijtekens wordt om de 50 cm een zilveren laspunt geplaatst. Ook op dit punt kun je knippen met een gewone schaar.

ℹ️ LED strip inkorten »

Waterdichte LED strip aansluiten?

Ga je aan de slag met waterdichte LED strips? Dan heb je ook een waterdichte voeding nodig. Je herkent een waterdichte LED driver aan het feit dat hij voorzien is van een IP67 certificaat. Dit betekent dat het apparaat stofdicht is en beschermd tegen tijdelijke onderdompeling in water. Het aansluiten van deze strips gaat precies hetzelfde als het aansluiten van strips zonder dit certificaat.

Je weet nu alles over het verbinden van meerdere LED strips! Als je nog vragen hebt, aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!

ℹ️ Waterdichte LED strip »

Wat heb ik nodig om meerdere LED strips aan te sluiten?

Om meerdere LED strips aan te sluiten heb je het volgende nodig:

 1. Meerdere LED strips
 2. Een LED voedingsadapter
 3. Verbindingsdraden
 4. Een soldeerbout (optioneel)

De belangrijkste informatie hierbij is:

 1. Zorg ervoor dat de LED voedingsadapter genoeg vermogen heeft om alle LED strips van stroom te voorzien.
 2. Verbindingsdraden zijn nodig om de LED strips met elkaar te verbinden en met de voedingsadapter.
 3. Als je niet wilt solderen, kun je ook connectors gebruiken om de draden aan elkaar te bevestigen.
Wat zijn de stappen om meerdere LED strips aan te sluiten?

De stappen om meerdere LED strips aan te sluiten zijn als volgt:

 1. Bepaal waar je de LED strips wilt installeren en meet de lengte van de draden die je nodig hebt.
 2. Knip de draden op maat en strip het uiteinde van elke draad zodat het koper zichtbaar is.
 3. Sluit de LED strips aan elkaar met behulp van verbindingsdraden. Als je niet wilt solderen, kun je ook connectors gebruiken om de draden aan elkaar te bevestigen.
 4. Sluit de LED voedingsadapter aan op de LED strips met behulp van verbindingsdraden. Zorg ervoor dat de polariteit juist is aangesloten (plus met plus en min met min).
 5. Test of de LED strips werken en controleer of er geen losse verbindingen zijn.
 6. Bevestig de LED strips op de gewenste plek met behulp van dubbelzijdige tape of beugels.

De belangrijkste informatie hierbij is:

 1. Als de LED strips niet werken, controleer dan of de polariteit juist is aangesloten.
 2. Als er losse verbindingen zijn, kunnen de LED strips storingen vertonen of helemaal niet werken.
 3. Zorg ervoor dat de LED voedingsadapter genoeg vermogen heeft om alle LED strips van stroom te voorzien.
Hoe kan ik verschillende kleuren LED strips aansluiten?

Om verschillende kleuren LED strips aan te sluiten, volg je dezelfde stappen als bij het aansluiten van één kleur LED strip. Het enige verschil is dat je ervoor moet zorgen dat de polariteit van elke kleur LED strip juist is aangesloten op de voedingsadapter. Dit betekent dat je de plusdraad van elke kleur LED strip aansluit op de pluspoort van de voedingsadapter en de min-draad op de minpoort van de voedingsadapter.

Hoe kan ik de helderheid van meerdere LED strips regelen?

Om de helderheid van meerdere LED strips te regelen, heb je een LED dimmer nodig. Deze kun je tussen de LED voedingsadapter en de LED strips plaatsen. Op deze manier kun je de helderheid van de LED strips eenvoudig aanpassen met behulp van de dimmer.

De belangrijkste informatie hierbij is:

 1. Zorg ervoor dat de LED dimmer geschikt is voor het vermogen van de LED voedingsadapter en de LED strips.
 2. Plaats de LED dimmer tussen de voedingsadapter en de LED strips.
 3. Pas de helderheid van de LED strips aan met behulp van de dimmer.
Kan ik meerdere LED strips op afstand bedienen?

Ja, je kunt meerdere LED strips op afstand bedienen met behulp van een LED controller. Deze kun je tussen de LED voedingsadapter en de LED strips plaatsen en vervolgens aansluiten op een afstandsbediening of een app op je smartphone.

De belangrijkste informatie hierbij is:

 1. Zorg ervoor dat de LED controller geschikt is voor het vermogen van de LED voedingsadapter en de LED strips.
 2. Plaats de LED controller tussen de voedingsadapter en de LED strips.
 3. Gebruik een afstandsbediening of een app op je smartphone om de LED strips op afstand te bedienen.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning