Hoe werken LED strips? Dit moet je weten!

LED strips zijn de laatste jaren enorm gestegen in populariteit. Ze worden gebruikt in allerlei toepassingen, van accentverlichting tot verlichting onder een kastje. Maar hoe werken LED strips? In dit artikel leggen we uit hoe LED strips werken en hoe je ze kunt gebruiken om mooie verlichting in je huis te maken.

Wat zijn LED strips?

LED strips bestaan uit kleine LED lampjes die op een soepele strip van kunststof gemonteerd zijn. De strips kunnen op maat geknipt worden, zodat ze in allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden. LED strips worden gevoed door gelijkstroom met een laag voltage, waardoor ze veilig in woningen gebruikt kunnen worden.

LED strips geven een helder, gelijkmatig licht dat perfect is voor accentverlichting of taakverlichting. Het licht van LED strips is zeer gericht, zodat het niet dezelfde gloed geeft als traditionele gloeilampen. Dit maakt LED strips tot een ideale keuze voor verlichting onder kasten, want het licht wordt gericht waar je het nodig hebt zonder veel verblinding te veroorzaken.

LED strips zijn er in verschillende kleuren. De meest populaire kleuren zijn warm wit en koel wit, maar je kunt ook strips vinden die geel, groen, blauw en rood licht uitstralen. Je kunt zelfs meerkleurige LED strips vinden die een breed scala aan kleuren kunnen weergeven.

Hoe werken LED strips

Hoe werkt een LED strip?

Een LED Strip is een flexibel lint van kunststof met kleine LED lampjes eraan. Ze worden gebruikt om indirect licht te creëren. Denk b.v. aan verlichting in een plafond, achter een spiegel of onder de gootsteen. LED strips zijn erg populair vanwege hun hoge lichtopbrengst, lage energieverbruik en de sfeer die je ermee kunt scheppen. De strips zijn er in allerlei vormen en maten en die bespreken we in dit blog.

LED’s zijn kleine, stevige gloeilampjes die heel efficiënt zijn. Ze gaan veel langer mee dan traditionele gloeilampen en verbruiken veel minder energie. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in stripverlichting. De stroken zelf zijn gemaakt van een soort plastic dat PVC heet. Dit is een soort materiaal dat soepel, duurzaam en gemakkelijk te bewerken is. De LED lampjes zijn op deze strip gemonteerd en worden op hun plaats gehouden door een soort kleefstof.

Langs de strips lopen meestal twee stroomdraden. Deze leveren de stroom aan de LED’s. De stroken kunnen op maat geknipt worden, zodat je er zo veel of zo weinig van kunt gebruiken als je nodig hebt.

ℹ️ LED strip verbruik »

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Hoe moet je LED strips aansluiten?

De aansluiting van LED strips is vrij eenvoudig. Het eerste wat je moet doen is de voeding op de LED strip aansluiten. Daarvoor moet je een adapter gebruiken die hetzelfde voltage heeft als de LED strip. Je kunt dan het andere uiteinde van de adapter op een stopcontact of een andere stroombron aansluiten.

Het volgende wat je moet doen is de aardedraad op een metalen oppervlak aansluiten. Dit zal helpen om eventuele warmte die door de LED’s wordt opgewekt af te voeren. Tenslotte kun je ritssluitingen of een ander soort bevestigingsmiddel gebruiken om de LED strip op zijn plaats te bevestigen.

ℹ️ Meerdere LED strips aansluiten »

Wat zijn enkele van de voordelen van het gebruik van LED strips?

LED strips bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele lichtbronnen. Ze zijn veel energiezuiniger, wat betekent dat ze goedkoper in gebruik. Bovendien produceren ze heel weinig warmte, zodat ze veiliger zijn om rond kinderen en huisdieren te gebruiken. Tenslotte zijn LED strips zeer veelzijdig en kunnen ze in allerlei omgevingen gebruikt worden, zowel binnen als buiten.

Hoe plak je LED strips op?

Begin met te zorgen dat het oppervlak waarop je je LED strip monteert schoon, droog en vetvrij is. Test vervolgens de werking van je LED strip en je controller. Als alles naar behoren werkt, meet je de lengte van je LED strip en knip hem op maat.

Verwijder nu de beschermfolie van het plakband op de achterkant van de LED strip. Plak de LED strip op zijn plaats en druk hem stevig aan. Als je geen plakband gebruikt, moet je een ander soort bevestigingsmiddel gebruiken om de LED strip op zijn plaats te bevestigen.

ℹ️ LED strip bevestigen »

Welke adapter voor LED strips?

Niet alle LED strips zijn hetzelfde. Bovendien zijn er verschillende soorten LED strips voor verschillende doeleinden. Het is belangrijk om de juiste voor je behoeften te kiezen om het meeste uit je LED strip te halen.

  • Let op dat je een 12V adapter kiest voor 12V LED strips en andere verlichting, en een 24V adapter voor 24V LED strips en verlichting.
  • Controleer het wattage van de adapter. Het vermogen moet groter zijn dan of gelijk aan het vermogen van de LED strip.
  • Kijk je of de adapter compatibel is met de soort LED strip die je gebruikt. Sommige adapters zijn alleen compatibel met bepaalde soorten LED strips.

ℹ️ LED strip voeding 12 of 24 volt »

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning