Vijf strategieën om als gemeente een wijk te verduurzamen

Verduurzamen hoor helemaal bij de huidige tijd. Milieuvriendelijke oplossingen in de woonbranche vliegen je om de oren en steeds meer mensen zoeken naar manieren om hun woning duurzamer te maken. Ook gemeenten kunnen zich actief inzetten voor duurzaamheid in wijken. Daar zijn in grote lijnen 5 strategieën voor te onderscheiden.

LED straatverlichting scaled
Ⓒ Prolumia

1: Milieuvriendelijke verlichting

Een eerste strategie in het kader van verduurzamen heeft te maken met verlichting. Niet iedereen weet hoe effectief led buitenverlichting kan zijn. Op zichzelf is led relatief al goed voor het milieu, maar ook de mogelijkheden van led lampen dragen daaraan bij.

Je kunt namelijk zelf de lichten dimmen of met sensoren werken. De systemen zijn zo slim te maken als je zelf wilt. Zo kun je zelf instellen welke lichtsterkte je op welk moment geschikt vindt. Buiten is led verlichting ook geschikt. Dit kun je bij Prolumia kopen. Het kan worden voorzien van een vochtbestendig omhulsel, waardoor weersomstandigheden geen invloed op de kwaliteit hebben.

2: Stimuleer hernieuwbaar gas

Goed voor het milieu, is onder andere hernieuwbaar gas. Waarom nieuwe bronnen opwekken als je oude kunt hergebruiken. Als gemeente kun je dat stimuleren. Je kunt het laten plaatsen van HR-ketels en een hybride warmtepomp in wijken een boost geven. Hernieuwbaar gas is de toekomst.

3: Verminder het gebruik van gas

Naast het promoten van hernieuwbaar gas, kun je de hoeveelheid gas die nu wordt gebruikt ook verlagen. Ga daarom voor milieuvriendelijke oplossingen waar je geen gas voor nodig hebt. Stimuleer als gemeente bijvoorbeeld een warmtenet met temperatuur bron of een elektrische waterpomp.

4: Elektrische laadpalen

Grote verschillen worden ook gemaakt in de wereld van de elektrische auto’s. Het doet het milieu veel goeds dat er steeds meer in elektrische auto’s wordt gereden. Maak het mensen daarom als gemeente makkelijk om hun auto in de wijk op te laden. Door het plaatsen van laadpalen stimuleer je mensen om groener te rijden.

5: Groene bushokjes en daken

Meer groen in de wijk doet ook veel goeds voor de duurzaamheid. Insecten hebben planten en bloemen nodig om te blijven bestaan. Laat daarom geen plek onbenut om in groen te investeren. Neem een voorbeeld aan de groene bushokjes. Hierbij wordt er op het dak van het bushokje ruimte gemaakt voor planten. Daken van mensen die onbenut zijn, kunnen voor insecten ook een fijne uitvalsbasis worden. Als gemeente kan dat een strategie zijn.