Spaarlamp of LED-lamp: wat is de beste keuze?

Om de zoveel tijd is de verlichting in huis aan vervanging toe. Spullen gaan immers niet eeuwig mee, ook lampen niet. Het aanbod aan lampen is tegenwoordig echter behoorlijk groot. Moet je nu voor een spaarlamp of een LED lamp kiezen? Een spaarlamp wordt ook wel een compacte fluorescentielamp (CFL) genoemd. Speciaal voor jou hebben wij ons verdiept in energiezuinige lampen. En op basis daarvan geven we een advies. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Wat zijn CFL en LED?

Consumenten zijn de afgelopen jaren flink aangemoedigd om gloeilampen te vervangen door efficiëntere compacte fluorescentielampen (CFL) of lichtgevende diodelampen (LED). Onder CFL vallen spaarlampen die energiezuinige flueorescentieverlichting met de lichtkwaliteit van ouderwetse gloeilampen. Zuinig én praktisch dus.

LED-lampen zijn een nog geavanceerdere verlichtingstechnologie. Zij produceren licht door met een chip elektrische energie om te zetten in licht. Dit is een veel efficiënter proces dan de gloeidraadmethode die in CFL- en gloeilampen wordt gebruikt. Daarom verbruiken LED-lampen tot 90% minder energie dan traditionele lampen.

Hoe werkt een CFL Lamp?

CFL lampen gebruiken een elektrische stroom tussen twee elektroden aan de uiteinden van een buis gevuld met gas en gecoat met fosfor. Deze coating zet energie om in licht wanneer het de coating raakt. Het duurt drie tot 30 seconden voordat de reactie begint. Daarom is er een vertraging als je je eerste CFL-lamp aanzet.

Hoe werkt een LED-lamp?

LED lampen gebruiken een diode om elektrische energie om te zetten in licht. Dit gebeurt door een elektrische stroom door de diode te laten lopen die fotonen uitzendt, waardoor licht ontstaat. LED’s hebben veel minder elektriciteit nodig dan CFL’s of gloeilampen en gaan aanzienlijk langer mee.

De razendsnelle opmars van LED verlichting

CFL heeft te maken met een geduchte tegenstander op de verlichtingsmarkt: de Light Emitting Diode (LED). Het is een technologie die nog maar net om de hoek komt kijken. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, waaronder draadjes en kleine lampjes die je kunt gebruiken als decoratie. Bij deze een aantal bijzondere feitjes over LED-lampen:

 • De energie wordt omgezet in licht in plaats van warmte. Daardoor wordt dit type verlichting nooit warm en kun je het bijvoorbeeld met een gerust hart ophangen bij de kerstboom.
 • Wanneer je LED-lampjes aandoet gaan ze gelijk allemaal aan.
 • Het geeft geen UV straling af.
 • LED-lampen kunnen grotere temperatuurverschillen aan, tussen de -40 en 85 graden.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Wat zijn lumen?

CFL en LED zijn beide technologieën waarbij Lumen wordt gebruikt. Dit betreft de meting en kwaliteit van licht. Eén CFL- of LED-lamp is in staat om dezelfde lumens (helderheid) te produceren, maar ze verschillen in de hoeveelheid energie die nodig is om die helderheid te bereiken.

Wat zijn de verschillen tussen gloeilampen, CFL en LED?

De feitjes over LED-lampen zijn leuk, maar hoe kies je nu verlichting die perfect bij jouw interieur past? Ten eerste moet je begrijpen wat de verschillen zijn tussen gloeilampen, CFL lampen en LED-lampen. Alleen dan kun je een goede en hopelijk duurzame keuze maken. Gloeilampen zijn peervormige of ronde schroeflampen. Hun geschiedenis gaat ver terug, want Thomas Edison vond al in 1879 de kooldraadlamp uit. Compact fluorescerente lampen (CFL) zijn veel jonger en worden meestal gemaakt als cilindrische buis met een lampvoet of voorschakelapparaat.

Hoe zit het met het energieverbruik?

CFL’s werden voor het eerst op de markt gebracht vanwege hun energiebesparing van 25%-35% ten opzichte van traditionele lampen. Maar nu is daar verlichting die nóg zuiniger is: LED. Deze lampen zijn het beste voor slimme verlichting en kunnen worden gebruikt met elk smart home systeem. LED is zeer efficiënt omdat de lampen zeer weinig warmte gebruiken. Dit type verlichting raakt dan ook nooit oververhit en dat is nog veiliger ook.

LED-lampen bieden ontzettend veel voordelen ten opzichte van de oudere technologie. En het is een enorme stap voorwaarts als je het vergelijkt met de gloeilamp. Een gloeilamp gebruikt elektriciteit om door een gloeidraad te gaan, die opwarmt en licht produceert. Warmte is verantwoordelijk voor 95 procent van de energie die verloren gaat, terwijl het licht slechts 5 procent krijgt. Ter vergelijking: LED lampen gebruiken maar liefst 90 procent minder energie in vergelijking met gloeilampen! Bij spaarlampen is dit 60 procent, ook een vrij hoog percentage.

LED-verlichting gaat ook langer mee dan traditionele gloeilampen en CFL’s. LED’s kunnen tot 25.000 uur of meer meegaan; vergeleken met een paar duizend uur voor een gloeilamp en ongeveer 10.000 voor CFL’s. Dat is een zeer aantrekkelijk getal als je rekening houdt met de kosten van vervangende lampen! Bovendien zijn LED-lampen veel duurzamer omdat ze geen breekbare glazen onderdelen hebben die gemakkelijk kunnen breken.

Overal in huis gebruikt

In een ver verleden presteerden CFL’s beter in een staande lamp omdat het lichtbereik toen heel breed was. Een LED werd alleen aangeraden voor efficiënte inbouwverlichting, bijvoorbeeld in het plafond. Die tijden zijn voorbij. In veel huishoudens kom je tegenwoordig overal LED-verlichting tegen. Zo is het ideaal voor spots in badkamers, keukens en kantoren. LED’s worden niet warm en zijn dus veilig voor gebruik in kleine ruimtes zoals kasten. En je kunt er veel energie mee besparen in koelkasten en andere apparaten.

Welke is beter: Spaarlamp of LED lamp?

Beide soorten lampen hebben hun voor- en nadelen. LED’s zijn efficiënter dan CFL’s en produceren meer licht met minder stroomverbruik. Aan de andere kant zijn CFL’s goedkoper, dus al je lampen vervangen door LED’s kan aanvankelijk duur zijn.

Wat de levensduur betreft, kunnen beide verlichtingstechnologieën bij correct gebruik tot 15 jaar meegaan en bieden ze vergelijkbare helderheidsniveaus. Voor CFL is de levensduur 8000 uur, voor een gloeilamp 1200 uur. Dit aantal uren valt in het niet bij de levensduur van een gemiddelde LED-lamp , namelijk tussen de 20.000 en 60.000 uur. Ga er vanuit dat LED-verlichting gemiddeld 35.000 branduren heeft.

Alles bij elkaar genomen, LED-lampen zijn de duidelijke winnaar. LED’s verbruiken minder energie, gaan langer mee en zijn verkrijgbaar in allerlei stijlen en maten. Je kunt bijvoorbeeld LED spots en schijnwerpers vinden die allemaal compatibel zijn met bestaande traditionele verlichtingssystemen, maar veel minder stroom verbruiken. Dus als je oude lampen wilt vervangen en op de lange termijn energie wilt besparen, dan is LED zeker uw beste keuze!

Wat zijn spaarlampen?

Spaarlampen zijn een soort energiezuinige verlichting die werken door middel van fluorescentietechnologie. In tegenstelling tot traditionele gloeilampen, produceren ze licht door gasontlading in een buisje gevuld met een mengsel van edelgassen en een kleine hoeveelheid kwikdamp. De elektrische stroom ioniseert de kwikdamp, waardoor ultraviolet licht wordt uitgestraald dat wordt omgezet in zichtbaar licht door middel van een fluorescerende coating aan de binnenkant van het buisje.

Belangrijkste informatie:

 1. Spaarlampen zijn energiezuinige verlichting die werken door fluorescentietechnologie.
 2. Ze produceren licht door middel van gasontlading in een buisje gevuld met een mengsel van edelgassen en kwikdamp.
 3. De elektrische stroom ioniseert de kwikdamp, waardoor ultraviolet licht wordt uitgestraald dat wordt omgezet in zichtbaar licht door middel van een fluorescerende coating aan de binnenkant van het buisje.
Wat zijn LED-lampen?

LED-lampen zijn verlichtingsapparaten die werken door middel van lichtgevende diodes (LED’s). Deze diodes zijn halfgeleiders die licht uitstralen wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. LED-lampen zijn ontworpen om energie-efficiënt te zijn en hebben een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, waardoor ze veelzijdiger zijn in gebruik dan andere soorten verlichting.

Belangrijkste informatie:

 1. LED-lampen werken door middel van lichtgevende diodes (LED’s), die licht uitstralen wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat.
 2. Ze zijn energie-efficiënt en hebben een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen.
 3. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, waardoor ze veelzijdiger zijn in gebruik dan andere soorten verlichting.
Zijn LED-lampen beter dan spaarlampen?

LED-lampen zijn over het algemeen beter dan spaarlampen vanwege verschillende redenen. Ten eerste hebben LED-lampen een veel langere levensduur dan spaarlampen. Ze gaan vaak tot wel 25.000 uur mee, terwijl spaarlampen meestal een levensduur van 10.000 uur hebben. Bovendien zijn LED-lampen veel efficiënter dan spaarlampen als het gaat om het omzetten van energie in licht. Ze gebruiken tot wel 80% minder energie dan traditionele gloeilampen, terwijl spaarlampen slechts ongeveer 25% zuiniger zijn dan gloeilampen.

Belangrijkste informatie:

 1. LED-lampen gaan veel langer mee dan spaarlampen.
 2. LED-lampen zijn veel efficiënter in het omzetten van energie in licht dan spaarlampen.
 3. LED-lampen gebruiken tot wel 80% minder energie dan traditionele gloeilampen, terwijl spaarlampen slechts ongeveer 25% zuiniger zijn dan gloeilampen.
Zijn LED-lampen duurder dan spaarlampen?

LED-lampen zijn doorgaans duurder in aanschaf dan spaarlampen, maar op de lange termijn zijn ze vaak goedkoper vanwege hun langere levensduur en lagere energieverbruik. Bovendien zijn de prijzen van LED-lampen in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, waardoor ze nu betaalbaarder zijn geworden voor consumenten.

Belangrijkste informatie:

 1. LED-lampen zijn doorgaans duurder in aanschaf dan spaarlampen.
 2. Op de lange termijn zijn LED-lampen vaak goedkoper vanwege hun langere levensduur en lagere energieverbruik.
 3. De prijzen van LED-lampen zijn in de afgelopen jaren gedaald, waardoor ze nu betaalbaarder zijn geworden voor consumenten.
Zijn LED-lampen milieuvriendelijker dan spaarlampen?

Beide soorten lampen zijn energiezuiniger dan traditionele gloeilampen, maar LED-lampen worden over het algemeen beschouwd als milieuvriendelijker dan spaarlampen vanwege de afwezigheid van kwik. Spaarlampen bevatten kleine hoeveelheden kwik, wat bijdraagt ​​aan de vervuiling van het milieu als ze niet op de juiste manier worden afgedankt. Bovendien zijn LED-lampen recyclebaar, waardoor ze een duurzamere optie zijn dan spaarlampen.

Geven LED-lampen hetzelfde soort licht als spaarlampen?

Ja, LED-lampen en spaarlampen kunnen hetzelfde soort licht geven, maar er zijn enkele verschillen in de kwaliteit van het licht. LED-lampen hebben over het algemeen een betere kleurweergave dan spaarlampen, wat betekent dat de kleuren van objecten in de kamer er natuurlijker uitzien. Bovendien kunnen LED-lampen in tegenstelling tot spaarlampen vaak gedimd worden zonder de levensduur te beïnvloeden, wat betekent dat je de helderheid van de lamp kunt aanpassen aan jouw behoeften.

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning