Hoeveel lumen heb je nodig voor een sfeervol interieur?

Droom je van een mooi en sfeervol interieur? Dan is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de verlichting. Goede verlichting met voldoende lumen zorgt voor meer sfeer in een woning. Jouw interieur ziet er met een paar mooie lampen warm en gezellig uit. Ook fijn: je hebt geen donkere plekjes meer in huis. Wel zo veilig! Maar hoeveel lumen heb je nodig voor een sfeervol interieur? Wij doken met veel plezier in dit onderwerp en zochten het voor je uit.

Wat zijn lumen?

Laten we eerst eens kijken naar de betekenis van het woord ‘lumen’. Kort samengevat is het een eenheid van lichtstroom en wordt gebruikt om te meten hoeveel licht zichtbaar is voor de ogen. Een hogere lumenwaarde betekent dat een lamp helderder is. Je hebt goede verlichting met voldoende lumen nodig om je huis er warm en gezellig uit te laten zien. Met goede verlichting heb je namelijk geen donkere plekken in huis en ishet nog veilig ook!

Wat is het verschil tussen wattage en lumen?

Vroeger was het uitzoeken van verlichting vrij simpel. Je ging naar de winkel en onderzocht de fitting en het wattage. Vervolgens kocht je een lamp die perfect paste bij jouw smaak. Die tijden zijn echter voorbij. Inmiddels zijn we er achter dat het aantal wattage niks zegt over de lichtopbrengst. Wel brengt het aantal wattage het energieverbruik in kaart. Oftewel: hoeveel energie gebruikt een lamp per seconde? Om daar achter te komen kijk je naar het aantal wattage.

Wat is lumenoutput?

Wie nieuwsgierig is naar de lichtopbrengst moet zich verdiepen in het aantal lumen. Misschien ben je de term ‘lumenoutput’ wel eens tegengekomen. Dit betreft de meting van het zichtbare licht dat door een lichtbron wordt uitgestraald. Dit wordt ook wel lichtopbrengst of helderheid genoemd.

Hoeveel lumen nodig

Hoeveel lumen heb je nodig voor een sfeervol interieur?

Hoeveel lumen je nodig hebt voor sfeervolle verlichting verschilt. Je dient eerst het type en de toepassing van de verlichting te bepalen om precies te berekenen hoeveel er nodig is. Over het algemeen is 300 tot 400 lumen per vierkante meter meer dan voldoende om sfeervol licht te creëren. Dit is van toepassing op ruimtes zoals de slaapkamer of bij een lamp boven de salontafel.

Voor functionele verlichting, bijvoorbeeld keuken LED verlichting, is 500 tot 800 lumen per vierkante meter nodig. Heb je een grotere keuken? Dan is 1000 lumen of meer voldoende. Ook voor werkplaatsverlichting heb je voldoende licht nodig, dus kies in dat geval ook voor meer lumen. Maar dit alles hangt wel af van de grootte van de ruimte. Een kort overzicht van het aantal lumen per ruimte in huis:

Keuken: 5000-10.000 lumen
Eetkamer: 3000-6000 lumen
Kantoor: 3000-6000 lumen
Badkamer: 3000-4000 lumen
Slaapkamer: 2000-4000 lumen
Woonkamer: 1500-3000 lumen

Lumen naar Watt omrekenen? Klik hier.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Welke andere factoren bepalen hoeveel lumen je nodig hebt?

Naast het type en de toepassing van de verlichting zijn er nog meer factoren waarmee je heel precies kunt bepalen hoeveel lumen je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de grootte, de vorm en de plafondhoogte van een ruimte. Bij een grotere ruimte moet de verlichting bijvoorbeeld helderder zijn. Hou tenslotte rekening met het soort kamer en de activiteiten die erin plaatsvinden. Zo heb je voor een woonkamer en keuken misschien meer lumen nodig dan in de slaapkamer, omdat deze ruimte voornamelijk gebruikt om te slapen.

Inzicht in kleurtemperatuur

Zoek je naar mooie verlichting? Dan is het ook belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur van verlichtingsarmaturen. Voor het meten van de kleurtemperatuur van een lamp gebruikt men de eenheid ‘Kelvin’. Laten we die voor het gemak ‘K’ noemen. Een lamp met een hogere K-waarde straalt witter en koeler licht uit dan een lamp met een lagere Kelvin-waarde, die gelig licht uitstraalt.

Kleurtemperaturen en verschillende ruimtes: zo zit dat

Een lamp met een hoge Kelvin-waarde geeft meestal een helder, blauwachtig gekleurd licht. Een lagere Kelvin-waarde geeft armaturen een warmere, gelige tint. Inmiddels is wel duidelijk hoe belangrijk het is om de juiste verlichting in een kamer te plaatsen. Hetzelfde geldt voor inzicht in de kleurtemperatuur.

Een armatuur met een hogere temperatuur geeft meer licht dan een armatuur met een lagere temperatuur. Het ideale kleurtemperatuurbereik voor huishoudelijke verlichting ligt tussen 2700K en 3500K. Voor een rustige en ontspannen sfeer in de slaapkamer kun je kiezen voor zacht licht met een kleurtemperatuur van 2700K. In de keuken kun je kiezen voor verlichting van 3000 tot 4000K. Dit geeft je keuken meer energie en maakt het gemakkelijker en bovendien veiliger om er te werken. Voor commerciële, ziekenhuis- en hotelomgevingen zijn kleurtemperaturen hoger dan 3500K gebruikelijk.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat armaturen met hoge kleurtemperaturen niet geschikt zijn voor alle kamers. Je moet het bij warmwitte lampen houden in ruimtes zoals slaapkamers of woonkamers waar je een ontspannen sfeer wilt creëren.

Conclusie: Hoe kies je de juiste verlichting voor een kamer?

Het is best een uitdaging om de juiste verlichting te kiezen. Toch is het heel belangrijk omdat het sfeerbepalend is. Neem er vooral de tijd voor en hou altijd rekening met de helderheid van de lamp. Lumen, wattage en kleurtemperatuur: deze drie termen helpen je de juiste verlichtingsarmaturen te kiezen voor jouw huis.

Uiteindelijk hangt het aantal lumen dat je nodig hebt af van het type en de toepassing van de verlichting, evenals van andere factoren zoals grootte, vorm en plafondhoogte. Inzicht in de kleurtemperatuur is ook essentieel voor het creëren van een sfeer die past bij jouw behoeften. Met de juiste lumen, wattage en kleurtemperatuur in gedachten kun je een mooie en comfortabele leefruimte creëren!

Wat zijn lumen?

Lumen is een maateenheid die gebruikt wordt om de totale hoeveelheid licht uitgedrukt in helderheid van een lichtbron te meten. Het is belangrijk om te weten hoeveel lumen je nodig hebt bij het kiezen van de juiste lichtbron. Hier zijn de drie belangrijkste dingen die je moet weten over lumen:

 • Lumen meten de totale hoeveelheid licht die een lichtbron produceert.
 • Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de lichtbron.
 • Lumen zijn anders dan watt, aangezien wattage de hoeveelheid stroom meet die een lichtbron verbruikt en niet de helderheid van het licht.
Hoeveel lumen heb ik nodig?

Het aantal lumen dat je nodig hebt, hangt af van de ruimte waarin de lichtbron zich bevindt en het doel van de verlichting. Hier zijn enkele richtlijnen voor het aantal lumen dat je nodig hebt voor verschillende soorten verlichting:

 • 200-300 lumen voor een nachtlampje
 • 400-500 lumen voor een bureaulamp of leeslamp
 • 700-800 lumen voor algemene verlichting in een kleine ruimte
 • 1000-1500 lumen voor algemene verlichting in een middelgrote ruimte
 • 2000-3000 lumen voor algemene verlichting in een grote ruimte

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts richtlijnen zijn en dat het aantal lumen dat je nodig hebt afhankelijk kan zijn van persoonlijke voorkeuren. Bovendien zijn er andere factoren zoals de kleurtemperatuur van het licht en de verlichtingssterkte die ook van invloed zijn op de keuze van de juiste lichtbron.

Wat is de kleurtemperatuur van licht?

Kleurtemperatuur van licht wordt gemeten in graden Kelvin (K) en verwijst naar de tint van het licht. Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten over de kleurtemperatuur van licht:

 • Warm wit licht heeft een kleurtemperatuur van 2700K tot 3000K en zorgt voor een gezellige sfeer.
 • Koel wit licht heeft een kleurtemperatuur van 4000K tot 4500K en wordt vaak gebruikt in kantoren en werkruimtes omdat het een meer alerte en productieve sfeer creëert.
 • Daglicht heeft een kleurtemperatuur van 5000K tot 6500K en wordt gebruikt in ruimtes waar natuurlijk licht belangrijk is, zoals een kantoor met grote ramen.

Bij het kiezen van de juiste lichtbron is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur van het licht, omdat de kleur van het licht een grote invloed kan hebben op de sfeer en de uitstraling van de ruimte. Overweeg daarom de functie van de ruimte en je persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van de kleurtemperatuur van het licht.

Wat is de verlichtingssterkte?

De verlichtingssterkte wordt gemeten in lux (lx) en verwijst naar de hoeveelheid licht die op een oppervlak valt. Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten over de verlichtingssterkte:

 • Hoe hoger de verlichtingssterkte, hoe meer licht er op het oppervlak valt.
 • De verlichtingssterkte is afhankelijk van de afstand tussen de lichtbron en het oppervlak.
 • De verlichtingssterkte kan worden beïnvloed door reflecties en schaduwen in de ruimte.

Bij het kiezen van de juiste lichtbron is het belangrijk om rekening te houden met de verlichtingssterkte, omdat dit van invloed kan zijn op de functionaliteit van de ruimte. Overweeg daarom de functie van de ruimte en de gewenste hoeveelheid licht bij het kiezen van de juiste lichtbron.

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning