Halogeen vervangen door LED: dit is wat je moet weten!

Als u overweegt om halogeen te vervangen door LED, maar niet zeker weet waar u moet beginnen, dan is deze blogpost iets voor u. Wij behandelen alles wat u moet weten over de overstap, van de voordelen van LED verlichting tot het kiezen van de juiste lampen voor uw huis. Aan het eind bent u een expert op het gebied van LED verlichting!

Wat zijn halogeenlampen?

Halogeenlampen zijn een type gloeilamp die een halogeengas gebruikt om de levensduur van de gloeidraad te verlengen. Door het halogeengas kan de gloeidraad helderder en heter branden, wat een krachtiger licht oplevert. Dit maakt halogeenlampen echter ook energie-intensiever dan traditionele gloeilampen.

Wat is LED?

LED (light-emitting diode) is een soort halfgeleider die elektriciteit omzet in licht. LED-verlichting is veel efficiënter dan traditionele gloeilampen en verbruikt ongeveer 75% minder energie. LED-lampen gaan ook aanzienlijk langer mee dan gloeilampen, met een levensduur tot 50.000 uur.

LED strips zijn een type LED-licht dat voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt. LED strips zijn flexibel, waardoor ze perfect zijn voor gebruik in een aantal verschillende omgevingen. LED strips kunnen worden gebruikt om architectuur te accentueren, looppaden te verlichten en zelfs een vleugje stijl toe te voegen aan een huis of kantoor. Zo kunt u LED strips in de badkamer gebruiken, LED verlichting in de keuken of als trapverlichting.

halogeen vervangen door led

Waarom halogeen vervangen door LED?

Er zijn veel redenen om halogeen te vervangen door LED. De meest voor de hand liggende reden is dat LED veel energiezuiniger is dan halogeen, waardoor u geld bespaart op uw energierekening. LED’s gaan ook veel langer mee dan halogeenlampen – tot 50.000 uur in vergelijking met slechts 2.000 uur voor een halogeenlamp. Dit betekent dat u uw LED strip of LED lamp lang niet zo vaak hoeft te vervangen als halogeenlampen.

Een ander voordeel van LED verlichting is dat deze niet zoveel warmte produceert als andere soorten verlichting. Dit maakt LED verlichting veiliger en comfortabeler om te gebruiken in uw huis. Ten slotte is LED verlichting veelzijdiger dan andere soorten verlichting. U kunt LED’s vinden in verschillende vormen, maten en kleuren om aan uw behoeften te voldoen. Een LED strip bevestigen is daarnaast ook nog eens zeer eenvoudig.

Kosten halogeen versus LED

De aanloopkosten van LED verlichting is vaak hoger dan die van halogeenlampen, maar LED’s gaan veel langer mee, zodat ze op de lange termijn voordeliger zijn. Over een periode van 50.000 uur kost een LED strip u slechts €30. Een halogeenlamp kost u in dezelfde periode €480 – dat is 16 keer zoveel.

Vooral nu de energiekosten oplopen is het zinvol om over te stappen op LED verlichting. U bespaart niet alleen op uw energierekening, maar ook doordat u uw lampen minder vaak hoeft te vervangen. Bekijk hier het verbruik van een LED strip.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Hoe weet ik of ik LED verlichting heb?

De eenvoudigste manier om te zien of een lamp een LED is, is te kijken naar de vorm. LED lampen zijn meestal kleiner dan traditionele gloei- of halogeenlampen. Ze hebben ook vaak een andere vorm, zoals een afgeplatte koepel.

Als u niet zeker weet of een lamp een LED is, kunt u ook op de verpakking kijken. De meeste fabrikanten vermelden duidelijk op de verpakking of een lamp een LED is.

Hoe vind ik de juiste LED om halogeen te vervangen?

Nu u de voordelen kent van het vervangen van halogeen door LED, is het tijd om de juiste LED verlichting voor uw huis te kiezen. Het eerste wat u moet doen is een LED strip vinden met hetzelfde wattage als uw halogeenlamp.

Als u bijvoorbeeld een halogeenlamp van 40 watt hebt, zoek dan een LED strip die ook 40 watt is. Dit zorgt ervoor dat uw LED strip dezelfde hoeveelheid licht produceert als uw halogeenlamp. Raadpleeg ons artikel Lumen naar Watt omrekenen voor meer informatie.

Welke kleurtemperatuur zoek je?

Het volgende waar u rekening mee moet houden is de kleurtemperatuur van de LED strip. LED’s zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, van warm wit (2700K) LED strips tot koud wit (6000K) LED strips.

Warmwitte LED strips zijn qua kleur vergelijkbaar met traditionele gloeilampen en geven een warm, uitnodigend licht. Koudwitte LED strips lijken qua kleur meer op daglicht en geven een helder, vrolijk licht. Als u nog geen kleurtemperatuur heeft gekozen kunt u het beste voor RGB LED verlichting gaan. Zodoende kunt u alle mogelijke kleuren creëren.

Kan ik 12V halogeen vervangen door LED?

Ja, u kunt 12V halogeen vervangen door LED. Zorg er wel voor dat u een LED strip kiest met hetzelfde wattage als uw halogeenlamp. LED’s zijn verkrijgbaar in verschillende wattages, dus het is belangrijk een LED te kiezen die dezelfde hoeveelheid licht produceert als uw halogeenlamp.

Voor meer informatie zie 12 volt LED strips of 24 volt LED strips.

Dimbare halogeenlamp vervangen

Als u dimbare halogeenlampen hebt, moet u deze vervangen door een dimbare LED strip. Dimbare LED’s zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleurtemperaturen. Wanneer u een dimbare LED strip kiest, zoek dan een LED strip die compatibel is met uw bestaande dimschakelaar. Deze informatie staat op de verpakking van de LED strip. U kunt deze informatie ook vinden op de productpagina.

Zodra u de juiste LED strip hebt gevonden, volgt u de instructies die bij het product worden geleverd om ervoor te zorgen dat deze goed wordt geïnstalleerd en correct werkt.

Wat zijn de voordelen van het vervangen van halogeen door LED?

LED-verlichting heeft verschillende voordelen ten opzichte van halogeenverlichting. Hieronder staan ​​de drie belangrijkste voordelen:

 1. LED-verlichting gaat veel langer mee dan halogeenverlichting, waardoor u minder vaak lampen hoeft te vervangen. Dit kan uiteindelijk leiden tot kostenbesparingen.
 2. LED-verlichting is energiezuiniger dan halogeenverlichting. Dit komt omdat LED-lampen minder energie nodig hebben om dezelfde hoeveelheid licht te produceren als halogeenlampen. Door over te stappen op LED-verlichting kunt u dus energie besparen en uw energierekening verlagen.
 3. LED-verlichting is milieuvriendelijker dan halogeenverlichting. LED-lampen bevatten geen schadelijke chemicaliën zoals kwik, en ze zijn recyclebaar. Bovendien is de levensduur van LED-lampen veel langer dan die van halogeenlampen, wat betekent dat er minder lampen in het milieu terechtkomen.
Kan ik LED-lampen gebruiken om halogeenlampen te vervangen?

Ja, u kunt LED-lampen gebruiken om halogeenlampen te vervangen. U moet echter wel rekening houden met het volgende:

 1. Controleer het type fitting dat uw halogeenlamp gebruikt en zorg ervoor dat u een LED-lamp koopt met dezelfde fitting.
 2. Controleer het wattage van uw halogeenlamp en kies een LED-lamp met een vergelijkbaar wattage. Houd er echter rekening mee dat LED-lampen minder wattage nodig hebben om dezelfde hoeveelheid licht te produceren als halogeenlampen.
 3. Controleer de kleurtemperatuur van de LED-lamp. Als u wilt dat de LED-lamp dezelfde kleur licht produceert als uw halogeenlamp, moet u een LED-lamp kiezen met dezelfde kleurtemperatuur.
Kan ik dimbare LED-lampen gebruiken om mijn halogeenlampen te vervangen?

Ja, u kunt dimbare LED-lampen gebruiken om uw halogeenlampen te vervangen. U moet er echter rekening mee houden dat u een LED-dimmer nodig hebt om de LED-lampen te kunnen dimmen. Gewone dimmers die zijn ontworpen voor halogeenlampen werken niet goed met LED-lampen. Het is belangrijk om een ​​LED-dimmer te kiezen die geschikt is voor het wattage van uw LED-lampen en die geschikt is voor het type fitting van uw LED-lampen.

Zijn LED-lampen duurder dan halogeenlampen?

Ja, LED-lampen zijn meestal duurder dan halogeenlampen. Dit komt omdat de productiekosten van LED-lampen hoger zijn dan die van halogeenlampen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat LED-lampen veel langer meegaan dan halogeenlampen en energiezuiniger zijn, wat kan leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn.

Hoeveel geld kan ik besparen door halogeen te vervangen door LED?

De besparingen door het vervangen van halogeen door LED hangen af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid verlichting die u gebruikt en de energieprijzen in uw regio. Over het algemeen kunnen de besparingen echter aanzienlijk zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Als u bijvoorbeeld 10 halogeenlampen van 50 watt vervangt door 10 LED-lampen van 5 watt, kunt u ongeveer €100 per jaar besparen op uw energierekening.
 2. Als u elke week 5 uur halogeenverlichting gebruikt en overstapt op LED-verlichting, kunt u ongeveer €25 per jaar besparen op uw energierekening.
 3. Als u overstapt op LED-verlichting in uw bedrijf of kantoor, kunt u aanzienlijke besparingen realiseren. Een studie toonde aan dat een bedrijf met 200 medewerkers ongeveer €5.000 per jaar kan besparen door over te stappen op LED-verlichting.
Zijn er nadelen aan het vervangen van halogeen door LED?

Er zijn niet veel nadelen aan het vervangen van halogeen door LED. Hier zijn echter enkele dingen om in gedachten te houden:

 1. LED-lampen hebben een hogere initiële kostprijs dan halogeenlampen. Dit kan een obstakel vormen voor sommige mensen, maar het is belangrijk om te onthouden dat LED-lampen op de lange termijn kostenbesparend kunnen zijn.
 2. LED-lampen hebben soms een andere kleurtemperatuur dan halogeenlampen. Dit kan leiden tot een andere sfeer in de kamer. Zorg er daarom voor dat u de juiste kleurtemperatuur kiest bij het vervangen van halogeen door LED.
 3. Sommige mensen houden van de warmte die halogeenverlichting uitstraalt. LED-lampen produceren echter geen warmte, waardoor sommige mensen de voorkeur geven aan halogeenverlichting.
Kan ik mijn oude halogeenlampen recyclen als ik ze vervang door LED-lampen?

Ja, het is belangrijk om uw oude halogeenlampen te recyclen in plaats van ze weg te gooien. Halogeenlampen bevatten kleine hoeveelheden kwik en andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze op de verkeerde manier worden weggegooid. U kunt uw oude halogeenlampen inleveren bij een speciaal inzamelpunt voor lampen of bij de plaatselijke milieustraat. Recyclen is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook verplicht door de wet.

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips van LedstripKoning