UGR waarde bij LED verlichting: Wat betekent het?

De UGR waarde is een van de belangrijkste maatstaven bij de keuze van LED verlichting. Maar wat betekent de UGR waarde, en waarom is het belangrijk? In dit artikel bespreken we wat UGR waarde is, hoe het gemeten wordt, en waarom het een belangrijke overweging is bij de keuze van LED verlichting.

UGR waarde

Wat is UGR waarde?

De UGR waarde is een maat voor de hoeveelheid verblinding die een verlichtingsarmatuur produceert. Het staat voor Unified Glare Rating en wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 100. Een lagere UGR waarde betekent minder verblinding en is comfortabeler voor je ogen. De gemiddelde UGR waarde ligt tussen de 15 en 30 in een ruimte.

De UGR waarde helpt te verzekeren dat de armatuur voldoet aan de eisen van de Europese aanbevelingen voor binnenverlichting: NEN-EN 12464-1 (Nederland) of NBN-EN 12464-1 (België).

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Hoe wordt de UGR waarde bepaald?

Om de UGR waarde te bepalen, moet rekening gehouden worden met zowel de directe als de indirecte schittering van een lichtbron. De UGR waarde wordt dan berekend met een formule die rekening houdt met verschillende factoren, zoals de vorm en grootte van de kamer, de soort lampen die gebruikt worden, en de plaats van de lampen.

  • Grootte van de kamer: Een grotere kamer zal een hogere UGR waarde hebben dan een kleinere kamer, omdat er meer oppervlak is waar het licht tegen weerkaatst kan worden.
  • Soort lampen: LED lampen hebben meestal een lagere UGR waarde dan andere soorten lampen.
  • Locatie van de lampen: Lampen die in de buurt van reflecterende oppervlakken (zoals ramen) staan zullen een hogere UGR waarde hebben dan lampen die op een meer afgelegen plaats staan.

De gemiddelde UGR waarde in een kamer moet tussen 15 en 30 liggen. Een lagere UGR waarde is beter, want dat betekent dat er minder kans is op verblinding.

ℹ️ Keuken LED verlichting »

Wat zijn de risico’s van te veel verblinding?

Te veel schittering kan visueel oncomfortabel zijn en ook tot vermoeide ogen leiden. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de UGR waarde in een kamer niet te hoog is.

Er zijn verschillende manieren om het risico van verblinding te verminderen. Eén manier is om lampen met een lager vermogen te gebruiken. Een andere manier is het gebruik van diffusors of gecoat glas om het licht te helpen verstrooien. Tenslotte kun je ook de plaats van de lampen zo instellen dat ze niet rechtstreeks op de ogen van mensen gericht zijn.

ℹ️ Plafond LED strip »

Wat zijn de richtlijnen voor UGR waarde?

Het is belangrijk dat werkzaamheden veilig en zonder lichthinder uitgevoerd kunnen worden. De NEN-EN 12464-1 norm in Nederland geeft daarom richtlijnen voor de maximale UGR waarden in verschillende kamers. In een gewone woning hoef je hier meestal niets mee te doen. Maar als het om openbare ruimten en werkplaatsen gaat, is het belangrijk je aan deze richtlijnen te houden.

De volgende tabel toont de maximaal toelaatbare UGR waarden in verschillende soorten ruimten:

  • Circulatiegebieden en gangen: <28 UGR
  • Archiefruimten, trappen en liften:<25 UGR
  • Balieruimten: <22 UGR
  • Kantoorwerkzaamheden: <19 UGR
  • Technisch tekenen: <16 UGR

Zoals je ziet, zijn de maximaal toelaatbare UGR waarden nogal verschillend voor verschillende soorten ruimten. Dat komt omdat de mate van verblinding die verdraaglijk is van persoon tot persoon verschilt en ook hangt af van het soort activiteit dat wordt uitgevoerd.

Zo brengen mensen gewoonlijk minder tijd door in verkeersruimten en gangen, zodat ze een hogere mate van verblinding kunnen verdragen. Anderzijds moeten kantoorwerkers zich lange tijd op hun werk kunnen concentreren, zodat ze een lagere UGR waarde nodig hebben.

Merk ook op dat de UGR waarden in de tabel slechts richtlijnen zijn. In sommige gevallen kan het nodig zijn deze waarden te overschrijden om het gewenste verlichtingsniveau te bereiken. Dit moet echter alleen gedaan worden als het absoluut noodzakelijk is en als alle andere mogelijkheden uitgeput zijn.

ℹ️ Lichtplan maken »

Waar op letten bij LED verlichting

Als je op zoek bent naar LED verlichting voor je werkplek, kijk dan zeker eens bij de UGR waarde om er zeker van te zijn dat ze geschikt is voor je behoeften. De UGR waarde geeft de hoeveelheid verblinding aan die in een bepaalde ruimte aanwezig is, en ze kan variëre naargelang het soort werk dat er verricht wordt.

ℹ️ Lumen naar Watt »

ℹ️ Hoeveel Lumen nodig »

Wat is UGR waarde?

UGR (Unified Glare Rating) waarde is een maatstaf voor de mate van verblinding die wordt veroorzaakt door verlichting in een ruimte. Het wordt gebruikt om te bepalen of de verlichting geschikt is voor het beoogde doel, zoals een kantoor, een fabriekshal of een school.

Hoe wordt UGR waarde berekend?

De UGR-waarde wordt berekend aan de hand van de luminantie van de verlichtingsarmaturen in een ruimte en de grootte en positie van de verlichtingsbronnen ten opzichte van de kijker. De formule voor de UGR-berekening is vrij complex en omvat verschillende factoren, zoals de helderheid van de lichtbron en de hoek tussen de kijker en de lichtbron.

Waarom is UGR waarde belangrijk?

De UGR-waarde is belangrijk omdat het een indicatie geeft van de visuele comfort en veiligheid in een ruimte. Een te hoge UGR-waarde kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en een verminderd vermogen om te zien, terwijl een te lage UGR-waarde kan leiden tot verminderde prestaties en ongemak.

Welke UGR waarde is geschikt voor mijn ruimte?

De geschikte UGR-waarde is afhankelijk van het doel van de ruimte en de activiteiten die er plaatsvinden. Over het algemeen wordt een UGR-waarde van 19 of lager aanbevolen voor kantoorruimtes, terwijl een hogere waarde acceptabel kan zijn in bijvoorbeeld een fabriekshal.

Welke factoren beïnvloeden de UGR-waarde?

De UGR-waarde wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de positie van de lichtbron ten opzichte van de waarnemer, de grootte van het verlichte oppervlak, de reflectiefactor van de ruimte en de helderheid van de lichtbron. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het ontwerpen van verlichting voor een ruimte.

Waarom is het belangrijk om de UGR-waarde te kennen?

Het kennen van de UGR-waarde is belangrijk omdat het een maatstaf is voor de kwaliteit van verlichting in een ruimte. Een te hoge UGR-waarde kan leiden tot visueel ongemak en vermoeidheid van de ogen, terwijl een te lage UGR-waarde kan resulteren in onvoldoende verlichting en slechte zichtbaarheid. Door de UGR-waarde te kennen, kunnen ontwerpers en gebruikers van een ruimte ervoor zorgen dat de verlichting optimaal is afgestemd op de behoeften van de gebruikers en dat het visueel comfort en de productiviteit worden geoptimaliseerd.

Helder Wit ledstrip met afstandsbediening

4000 Kelvin

Dual White ledstrip met afstandsbediening

Instelbaar wit

Koud Wit ledstrip met afstandsbediening

5500 Kelvin

Neon ledstrip met afstandsbediening

Multicolor / Warm wit