Hoe kies je de juiste verlichting voor je gaming ruimte in huis?

Gamen is bijzonder populair en steeds meer mensen hebben thuis daarom een aparte kamer waar ze hun spelletjes spelen. Helaas schort het nog wel eens aan de juiste verlichting. Dus hoe bepaal je welke lampen je nodig hebt in deze kamer om optimaal van je games te kunnen genieten?

Pas je lampen aan op de games die je speelt

Natuurlijk is het belangrijk om de lampen aan te passen op de games die je speelt. Je zou bijvoorbeeld een dimmer kunnen installeren in je game ruimte om daarmee te spelen. Het maakt namelijk veel uit of je een donkere game speelt met weinig licht, zoals bijvoorbeeld een duistere game met zombies of juist een felgekleurde game zoals Super Mario, waarbij je minder last zult hebben van ruis van ander licht. Ook online casinospellen spelen op je computer vraagt om heel ander licht dan een game met diepere graphics.

gambling hell g1e8396bd2 1280 1 1

Hoewel online gokken steeds vaker gepaard gaat met mooie graphics en gameplay, zijn deze spellen nog altijd aangepast aan een kleiner scherm, waardoor je ze ook makkelijker vanaf de bank op je telefoon zou kunnen spelen. Hierbij heb je vaak minder last van storende lampen die in je scherm schijnen dan bij een monitor.

Vermoeide ogen

Een gamekamer mag niet te veel lichtinval hebben, anders zou je bijvoorbeeld reflecties kunnen zien in je monitor terwijl je gamet. Dat is vervelend. Experts raden daarom aan om bijvoorbeeld rolluikjes of verduisterende gordijnen op te hangen in de gamekamer. Dit geeft je bovendien ook wat meer privacy in de avonduren, zeker als je raam vrij gemakkelijk vanaf de straat te zien is, iets wat vaak voorkomt in Nederland.

Hoewel de kamer dus beter niet te veel lichtinval mag hebben, is het niet aan te raden in het donker naar het scherm met de games te turen. Wanneer we namelijk in een donkere kamer naar een tv-scherm of monitor staren, kunnen onze ogen vermoeid raken. Je ogen moeten zich namelijk steeds aanpassen aan de veranderingen die er te zien zijn op het scherm, iets wat vaker gebeurt bij een televisie of een monitor met games, dan bij een lamp of daglicht natuurlijk. Door een paar lampjes aan te zetten verminder je dat effect. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor gedempte neonlampen. Zeker als je een neon in de vorm van je favoriete gaming held aan de muur hangt, past dit perfect in een gaming ruimte.

Zorg voor duurzaam licht

Je spendeert misschien lange uren in de gaming ruimte. Het is daarom belangrijk te kiezen voor lampen die lang meegaan en niet te veel verbruiken. Led-lampen of strips kunnen daarom een uitkomst zijn. Deze verbruiken veel minder stroom dan gewone lampen en kunnen daarom langer zonder al te veel problemen aan blijven staan. Je moet echter jezelf maar ook de lampen met enige regelmaat een pauze gunnen. Dus maak af en toe een wandeling tussen je gaming sessies door en zorgt voor frisse lucht en daglicht.

Maak verlichting sfeervol en niet te gecentreerd

Een laatste zaak waar je op moet letten bij het kiezen van de lampen is dat je geen donkere hoekjes maakt en nadenkt over de sfeer die je wilt uitstralen in je gaming kamer. Plaats dus lampen in de hoekjes en kies niet te koel licht dat storen over kan komen maar ook niet gezellig oogt. Gamen is een manier om te ontspannen en je hobby uit te oefenen, het moet niet voelen alsof je in een kantoor aan het werk bent met verkeerde ongezellige lampen. Zoals gezegd kunnen ook neonlampen in mooie kleuren hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan rode neons of juist warme gele en zelfs blauwe. Het zorgt voor kleur, sfeer en is niet te licht voor je ruimte.