Thuiswerken in een sfeervolle ruimte

Wanneer je besluit om thuis te gaan werken is het belangrijk om daarbij een aantal zaken goed in de gaten te houden. Pas er in ieder geval voor op dat werk en privé niet door elkaar heen gaan lopen. Het mooiste is dat je een aparte ruimte in of rondom huis hebt waar je jouw thuiswerkplek kunt realiseren. Een logeerkamer, de garage, zolder of zelfs het tuinhuis zijn hier heel geschikt voor. Dat het om een plek om te werken gaat, wil echter niet zeggen dat je daarom maar geen aandacht aan de inrichting besteed. Hoe meer sfeer je creëert, hoe productiever je bent. We geven je daarom een aantal tips hoe je jouw thuiswerkplek zo sfeervol en comfortabel mogelijk inricht.

5293

Zorg voor voldoende (dag)licht

Een goede, instelbare bureaustoel en een bureau waar je voldoende werkplek hebt zijn natuurlijk essentieel in je thuiswerkruimte. Datzelfde geldt ook voor goed en voldoende licht. Goede verlichting tijdens het werken zorgt ervoor dat je minder vermoeidheidsklachten ervaart na een werkdag. Wanneer er veel ramen aanwezig zijn kun je raamdecoratie plaatsen zoals lamellen, rolgordijnen of jaloezieën. Hiermee kun je het licht filteren op een zonnige dag want niets is zo vervelend als verblind worden door lichtinval. Een goede (led)bureaulamp mag zeker niet ontbreken, evenals andere ledverlichting. Door te kiezen voor dimbare verlichting kun je ook een bepaalde sfeer aan de thuiswerkruimte toevoegen.

Een persoonlijke touch

Omdat je er veel tijd doorbrengt mag je best een persoonlijke touch aan de thuiswerkruimte geven. Een open kast met een ingelijste foto van je dierbaren, vakantiesouvenirs, leesboeken, een mooi kunstwerk aan de wand en natuurlijk een aantal planten. Zo creëer je een heerlijke, eigen sfeer waarin het prettig werken is. Wanneer je zakelijke relaties thuis ontvangt voeg je een paar makkelijk zittende stoelen toe met een klein tafeltje. Zo kun je een prettig gesprek voeren in een informele setting. Het plaatje wordt helemaal compleet met een lekker kopje koffie of thee waarvoor de apparatuur ook in de thuiswerkruimte aanwezig is. Om een band op te bouwen en te behouden met je relaties kun je ook aan persoonlijke give-aways denken. Laat notitieboekjes bedrukken met de naam van je bedrijf. Hierin kunnen ze tijdens jullie overleg gegevens noteren en na afloop van de bespreking meenemen. Om het geheel compleet te maken geef je er ook gegraveerde pennen bij als persoonlijk aandenken.

Opgeruimd staat netjes

Op kantoor wordt van je verwacht dat je aan het einde van de werkdag je werkplek netjes opgeruimd achterlaat. Dat geldt voor thuiswerken net zo. Niets is er zo vervelend als ’s ochtends de thuiswerkruimte binnenlopen en het is er een grote bende. Geen goed begin van de werkdag. Zorg daarom dat je alles opruimt en de vuile vaat meeneemt voordat je aan het einde van de dag de deur achter je dichttrekt. Ook draden van apparatuur en snoeren van verlichting kunnen een rommelige indruk geven. Werk ze zoveel mogelijk weg, met behulp van kabelgootjes bijvoorbeeld. Veel thuiswerkplezier gewenst!