Zo kies je de juiste verlichting in jouw woning

De inrichting van je huis is pas compleet wanneer je je verlichting op orde hebt. Verlichting speelt namelijk een cruciale rol in de sfeer en functionaliteit van elke ruimte in huis. Verschillende woonruimtes hebben verschillende verlichtingsbehoeften. Het kiezen van de juiste lampen kan een groot verschil maken in zowel uitstraling als functionaliteit. De ruime keuze aan lampen kan het alleen best lastig maken om een keuze te maken. Met behulp van de tips in dit artikel wordt het kiezen een stuk makkelijker.

wepik export 20240130070704zntw

Kies de juiste soort lamp

Een lamp is niet zomaar een lamp, want elke lamp geeft weer ander licht. De kunst is om te kiezen voor het juiste licht en om de verschillende lichtsoorten goed met elkaar te combineren. Daarvoor is het handig om te weten welke lampen er zijn en wat voor verlichting ze geven.

Spaarlampen

Ooit waren gloeilampen heel populair, maar tegenwoordig worden ze een stuk minder gebruikt. Ze gebruiken gemiddeld namelijk veel meer energie dan andere soorten lampen. Toch kan het de moeite waard zijn om een gloeilamp te gebruiken op een strategische plek. Zo’n lamp geeft namelijk een warm, sfeervol licht. Wil je toch een zuiniger variant? Kies dan voor een spaarlamp, die zorgt voor een vergelijkbaar lichteffect.

LED-lampen

LED-lampen zijn energiezuinig, duurzaam en verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. Ze zijn geschikt voor alle soorten verlichting, van algemene verlichting, zoals een wandlamp, tot accentverlichting, zoals een spotje.

Halogeenlampen

Halogeenlampen geven helder, wit licht en zijn hierdoor erg geschikt voor accentverlichting. Ze gebruiken minder energie dan gloeilampen, maar zijn minder zuinig dan LED-lampen.

TL-lampen

TL-lampen zijn efficiënt en geven helder licht. Ze zijn geschikt voor functionele verlichting in bijvoorbeeld keukens, badkamers en kantoren. Als je op zoek bent naar een manier om meer sfeer in een ruimte te krijgen, kun je beter andere verlichting kiezen.

kitchen 4043098 640

Verlichting per ruimte

Wanneer je weet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van lampen, is het ook gemakkelijker om voor een specifieke ruimte de juiste verlichting te vinden. Combineer in de woonkamer bijvoorbeeld algemene verlichting, zoals een mooie plafondlamp, met accentverlichting. De plafondlamp zorgt voor een lichtbron in het midden van de kamer, terwijl je  met spotjes dat mooie schilderij aan de wand mooi kunt uitlichten. In de keuken is heldere, functionele verlichting op zijn plek. Plaats LED-verlichting onder de keukenkasten, zorg voor spots die je werkblad verlichten en hang een mooie lamp boven de eettafel. In de slaapkamer is juist weer meer sfeer nodig. Ga voor ontspanning met behulp van zachte, dimbare verlichting. Een centrale plafondlamp is handig, maar die wil je niet aan hoeven doen als je midden in de nacht naar het toilet moet. Dan is een klein bedlampje veel praktischer. Ook in de badkamer kun je flink experimenteren met verlichting. Kies voor een spiegel met LED-verlichting, of een mooie wandlamp boven het bad. Goede verlichting bij de spiegel is cruciaal, om frustrerend scheerbeurten of verkeerd aangebrachte mascara te voorkomen.

Tips voor het kiezen van de juiste lamp

Ben je op zoek naar een nieuwe lamp? Dan kun je op een aantal zaken letten. Kijk bijvoorbeeld naar de kleurtemperatuur, die wordt aangeduid in kelvin. Lagere kelvinwaarden (2700K-3000K) geven warm, geel licht, terwijl hogere waarden (4000K-5000K) koeler, blauwer licht bieden. Pas de kleurtemperatuur aan op de gewenste sfeer. Verder kun je ook letten op helderheid. Deze wordt weergegeven in lumen. Houd daarbij rekening met het feit dat je voor algemene verlichting een hogere helderheid nodig hebt dan bij accentverlichting. Het kan handig zijn om te kiezen voor dimbare lampen. Zo’n lamp kun je bijvoorbeeld tijdens het eten vol aanzetten, terwijl je daarna kunt nagenieten met een drankje en zacht licht. Ten slotte is het natuurlijk ook essentieel om te letten op stijl. Kies voor armaturen die passen bij de stijl van je interieur. Moderne armaturen passen goed bij eigentijdse inrichtingen, terwijl klassieke armaturen traditionelere ruimtes aanvullen. Al kan het ook heel leuk zijn om daar wat mee te spelen en bijvoorbeeld eens te kiezen voor een traditionele lamp in een modern interieur. Zo kun je de perfecte verlichting kiezen om elk hoekje van je woning te verfraaien.