Lumen/Watt verhouding – Lichtrendement

« Terug naar: Lumen naar Watt

Als het gaat om verlichting, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de helderheid van de lamp, maar ook naar de Lumen/Watt verhouding. Deze verhouding geeft aan hoe efficiënt de lamp is in het omzetten van elektriciteit in licht en kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de juiste verlichting voor uw huis of bedrijf.

Wat is de Lumen/Watt verhouding?

De Lumen/Watt verhouding is de hoeveelheid licht (uitgedrukt in lumen) die wordt geproduceerd per watt elektriciteit die wordt verbruikt. Hoe hoger de Lumen/Watt verhouding, hoe efficiënter de lamp is in het produceren van licht. Dit betekent dat u minder energie nodig heeft om dezelfde hoeveelheid licht te produceren als een minder efficiënte lamp. Dit kan u geld besparen op uw energierekening en bijdragen aan een duurzamer milieu.

Waarom is de Lumen/Watt verhouding belangrijk?

De Lumen/Watt verhouding is belangrijk omdat het de efficiëntie van de lamp aangeeft. Door een lamp te kiezen met een hogere Lumen/Watt verhouding, kunt u dezelfde hoeveelheid licht produceren met minder energie. Dit kan u geld besparen op uw energierekening en kan ook bijdragen aan een duurzamer milieu.

Het is ook belangrijk om te overwegen hoeveel licht u nodig heeft voor uw specifieke toepassing. Als u bijvoorbeeld een lamp nodig heeft voor een werkruimte waar veel licht nodig is, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een lamp met een hogere Lumen/Watt verhouding om de gewenste helderheid te bereiken. Aan de andere kant, als u een lamp nodig heeft voor een sfeervolle verlichting, dan is het misschien niet nodig om te kiezen voor een lamp met een zeer hoge Lumen/Watt verhouding.

Hoe vindt u de Lumen/Watt verhouding van een lamp?

Om de Lumen/Watt verhouding van een lamp te vinden, moet u kijken naar de verpakking of specificaties van de lamp. Hier vindt u de hoeveelheid lumen die de lamp produceert, evenals het wattage dat nodig is om die hoeveelheid licht te produceren. U kunt dan de lumen delen door het wattage om de Lumen/Watt verhouding te berekenen.

Lumen (lichtrendement) van een lichtbron

In onderstaand overzicht vindt u de meest voorkomende lichtbronnen, inclusief hun respectieve lm/W-verhoudingen.

Lichtbron Lumen per watt
Gloeilamp 15
Halogeen 20
Spaarlamp 60
TL buis (T8) 70
TL buis (T5) 100
LED TL 120
LED COB 130
LED Disc 135
LED T5 PRO Gen.2 160
LED TL PRO Gen.2 160
LED T5 PRO Gen.III 175
LED TL PRO Gen.III 175

Het is belangrijk om de lumen per watt ratio te overwegen bij het kiezen van de juiste lichtbron. Hoe hoger de lumen per watt ratio, hoe efficiënter de lichtbron is en hoe minder energie er nodig is om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Daarom zijn LED lichtbronnen over het algemeen een goede keuze, omdat ze een zeer hoge lumen per watt ratio hebben en daardoor energiezuiniger zijn dan andere typen lichtbronnen.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips