Lumen Watt Kelvin: de basics

« Terug naar: Lumen naar Watt

Wanneer u op zoek bent naar de juiste verlichting voor uw huis of kantoor, kan de terminologie rond lumen, watt en kelvin nogal verwarrend zijn. Velen denken dat wattage het belangrijkste aspect is om te overwegen bij het selecteren van de juiste lamp, maar dat is niet altijd het geval. In feite is de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt, uitgedrukt in lumen, een veel betere maatstaf voor de helderheid van de lamp.

Dit artikel zal de betekenis van lumen, watt en kelvin uitleggen en waarom ze belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste verlichting.

Lumen

Lumen is de eenheid voor de hoeveelheid licht die een lamp produceert. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de lamp zal zijn. Dit is een veel betere maatstaf voor de helderheid van een lamp dan wattage, omdat wattage verwijst naar de hoeveelheid energie die nodig is om de lamp te laten branden, en niet naar de hoeveelheid licht die wordt geproduceerd.

Als u bijvoorbeeld een lamp wilt hebben die even helder is als een gloeilamp van 60 watt, moet u een lamp kiezen die ongeveer 800 lumen produceert. Een lamp van 100 watt produceert ongeveer 1600 lumen. Het is belangrijk om het aantal lumen te controleren bij het kiezen van een lamp, omdat het wattage niet altijd een goede indicatie is van de helderheid.

Watt

Wattage verwijst naar de hoeveelheid energie die nodig is om een lamp te laten branden. Hoe hoger het wattage, hoe meer energie er nodig is om de lamp te laten werken. Dit is belangrijk om te overwegen als u energie wilt besparen, omdat een lamp met een hoog wattage meer energie verbruikt dan een lamp met een laag wattage.

Kelvin

Kelvin verwijst naar de kleurtemperatuur van een lamp. Hoe hoger het aantal kelvin, hoe koeler de kleur van het licht zal zijn. Een lamp met een lage kelvinwaarde produceert warm, geelachtig licht, terwijl een lamp met een hoge kelvinwaarde koel, blauwachtig licht produceert.

Als u een gezellige sfeer wilt creëren, kies dan voor een lamp met een lage kelvinwaarde. Als u echter een heldere, energieke sfeer wilt creëren, kies dan voor een lamp met een hoge kelvinwaarde.

RGB led strips met afstandsbediening

Multicolor

RGB+W led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm wit

RGB+WW led strips met afstandsbediening

Multicolor + warm / koud wit

Warm wit led strips met afstandsbediening

2700 Kelvin

Ruim assortiment LED strips

Bekijk snel het assortiment LED strips